NU ONLINE Collegereeks: U Kiest!

3 november 2020, 10:30 t/m 24 november 2020, 11:30 | Centrale Bibliotheek

Kosten: gratis

Tijdens de collegereeks ‘U kiest ’ zal studentdocent Luuk Mevis samen met u de verkiezingen in de VS onder de loep nemen. Maar, er zal ook worden ingegaan op verschillende kiessystemen: waarom heeft Nederland bijvoorbeeld zo veel partijen en de VS zo weinig?

In het eerste college: ‘Verkiezingen, van het oude Athene tot Washington 2020’ bekijken we de geschiedenis van het stemmen en de ontwikkeling van het stemrecht. Ook kijken we samen naar de Amerikaanse verkiezingen van 3 november.
Het tweede college heeft de titel: ‘Een stem is een stem, toch?’. In dit college leert u meer over de effecten van verschillende kiessystemen en waarom de ene stem meer waard kan zijn dan de andere.
Het derde college genaamd ‘Verkiezing gewonnen, hoe win je de volgende?’ neemt u mee in de trucs die gebruikt worden om verkiezingen te winnen, daarnaast bekijken we wat het ideale kiessysteem zijn voor een beginnend dictator.
Tot slot kijken we in het laatste college ‘De toekomst van verkiezingen’ vooruit wat voor nieuwe ideeën over verkiezingen er allemaal zijn; wat dacht u bijvoorbeeld van de gelote kamer in plaats van de gekozen kamer?

Reserveren is noodzakelijk

Door de nieuwe COVID-19 maatregelen zijn  de colleges online te volgen. Het college is via Zoom. Als u zich aanmeld ontvangt u een een week voorafgaand van het college een handleiding met een korte duidelijke uitleg over het downloaden van Zoom. Van te voren ontvangt iedereen een Zoom uitnodigingslink per e-mail.

Om mee te doen heeft u één van deze apparaten nodig: een laptop, tablet, smartphone met camera en microfoon en een internetverbinding.

Het blijft verplicht te reserveren

U kunt dit doen door u aan te melden bij de klantenservice Centrale Bibliotheek of  door een mail te sturen naar mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl of  onze gastvrouw te bellen: Jenneke van der Leeden 070-752 9840. Jenneke is dinsdagochtend en donderdagochtend bereikbaar.

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.
De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl