Den Haag als Duitse bestuursstad (uitgesteld)

15 december 2022, van 17:30 tot 18:30 | Podium B, etage 5, Centrale Bibliotheek, stadhuiscomplex, Spui 68, Den Haag

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoe zag Den Haag eruit als Duitse bestuursstad? Lezing van het Haags gemeentearchief over Den Haag onder Nazi-bewind en de bestuursorganen die hier waren gevestigd.

Den Haag als Nazi-hoofdkwartier

Op 10 mei 1940 viel Duitsland in alle vroegte Nederland binnen. Den Haag werd het epicentrum van het Duitse bestuur in ons land.

Zo nam rijkscommissaris Arthur Seyss Inquart zijn intrek op landgoed Clingendael terwijl in het Logement van Rotterdam aan Plein 4 het Duitse Ministerie van Defensie werd gehuisvest. De Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter bezette het ministerie van Koloniën aan Plein 1. Sociëteit de Witte op nummer 24 moest plaats bieden aan de officiersmess.

Vanaf 1943 veranderde Den Haag in een ware vesting met de aanleg van de indrukwekkende Duitse kustverdediging, de Atlantikwall, welke door de vele sloopactviteiten een spoor van vernieling achterliet. Dissidenten werden opgesloten in het Oranjehotel.

Nazis in de Ridderzaal

De foto gemaakt op 29 mei 1940 uit de collectie van het Haags Gemeentearchief, toont Seyss-Inquart en twee generaals in onze Ridderzaal.

Hoe zag Den Haag eruit onder Seyss Inquart?

De centrale vraag in deze lezing is hoe de Duitse bezetting zich speciaal in Den Haag manifesteerde. Welke Duitse bestuursorganen vestigden zich hier en welke politiediensten? Welke gebouwen werden in beslag genomen en welke juist niet? Het belangrijkste fysieke gevolg voor de stad was de inrichting van de ‘vesting’. Deze inrichting  zou nooit op deze schaal zijn ondernomen als Den Haag niet het bestuurlijk centrum was.

Herman Rosenberg

Herman Rosenberg is journalist en historicus. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden, onder meer bij de professoren Fasseur en Schöffer. Zijn afstudeerscriptie handelde over kolonisatieprojecten in Nederlands-Indië, maar Rosenberg heeft zich ook altijd beziggehouden met, en gepubliceerd over de geschiedenis van Den Haag. Als jounalist schreef hij voor de dagbladen Het Binnenhof en (AD) Haagsche Courant. Thans is Rosenberg hoofdredacteur van de weekkrant Den Haag Centraal en lid van de redactie van het Jaarboek Die Haghe.

Praktisch

Deze lezing wordt uitgesteld