HIP lezing Trekvaarten (VOLGEBOEKT)

12 oktober 2023, van 10:30 tot 12:30 | Bibliotheek Escamp

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Laat je meevoeren door het verhaal over de trekvaarten, de Intercity over het water.

De Trekschuit, intercity van de Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw werd de infrastructuur aangelegd voor het openbaar vervoer van passagiers over water met de trekschuit, een door een paard voortgetrokken boot. Het is de voorloper van de intercity. Betaalbaar, snel en betrouwbaar vervoer, dat de belangrijke steden in de Republiek met elkaar verbindt. Met een strak vaarschema en een behoorlijk hoge frequentie aan vaarten was het een belangrijke en succesvolle vinding uit de Gouden Eeuw, waar jaarlijks duizenden mensen gebruik van maakten. Tot ver in de negentiende eeuw was de trekschuit in gebruik.

In deze lezing gaan we in op het ontstaan van de trekvaart in het algemeen en de trekvaart in Den Haag in het bijzonder.

Het vervoer met de trekschuit was comfortabeler dan de postkoets -zonder vering-, die over de hobbelige zandwegen de passagiers aardig door elkaar heen schudde en betrouwbaarder dan het zeilschip, waarvan door wind en weer onduidelijk was wanneer je precies op je eindbestemming zou aankomen. Aan de hand van schilderijen van de trekschuit krijgen we een goed historisch beeld van de ontwikkeling van de trekvaart door de eeuwen heen.

Speciale aandacht gaat uit naar schilderijen en prenten die gemaakt zijn van de 17de tot en met de 19de eeuw. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Jan van Goyen en Bartholomeus van Hove, die met hun stadsgezichten en riviergezichten het beeld van het scheepsverkeer vereeuwigd hebben.

Aanmelden
Ben je benieuwd naar deze lezing geef je dan snel op via
070 353 8030
escamp@bibliotheekdenhaag.nl
of aan de balie in de bibliotheek  

Deze HIP lezing wordt aangeboden door monumentenzorg Den Haag