Brandweerhulp na het bombardement op het Bezuidenhout (volgeboekt)

2 maart 2020, van 19:45 tot 21:00 | Haagse Hout

Kosten: Gratis

3 maart 1945, de datum staat -na 75 jaar – nog altijd in de hoofden en harten van de inwoners van Den Haag gegrift. Op die dag vond het meest noodlottige bombardement plaats dat Den Haag tijdens de tweede wereldoorlog trof.

Een geallieerd bombardement nog wel, gericht op het vernietigen van de lanceerinstallaties van de Duitse vergeldingswapens, dat eigenlijk per vergissing de woonwijk “het Bezuidenhout” trof en daar onmetelijk leed aanrichtte.

Zoals altijd stond de brandweer van Den Haag in de frontlinie om de gevolgen van die ramp te bestrijden en daar waar mogelijk hulp te bieden. Maar die brandweer had – door de oorlogsomstandigheden - met grote problemen te kampen. Gelukkig kreeg men hulp van de brandweerkorpsen van plaatsen uit de omgeving en ver daarbuiten.

De lezing wordt gegeven door Peter Snellen (geboortejaar 1951), amateur brandweerhistoricus. Hij houdt zich al vele jaren bezig met de geschiedenis van de brandweer in ons eigen land en in onze buurlanden. Hij is lid van de Werkgroep Brandweerhistorie van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen (VBB) en van het Netwerk Brandweergeschiedenis van Brandweer-Nederland.

De lezing begint om 20.00 uur, wanneer de bibliotheek net gesloten is voor andere bezoekers. U bent welkom vanaf 19:45 uur (voor een kopje koffie of thee).

Reserveren: noodzakelijk
Telefoonnummer:070 353 75 50
Email: haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl

foto: Brandweerlieden in de François Valentijnstraat kort na het bombardement, collectie HGA