HIP lezing: Haags Haar (VOLGEBOEKT)

16 februari 2023, van 10:00 tot 11:00 | Haagse Hout

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistorica Saskia Kuus naar aanleiding van de tentoonstelling Haags haar: van Haagse Mat en Pruikentijd tot Afropride in het Haags Historisch Museum.

De Haagse mat
Onlangs heeft het Haags Historisch Museum een aantal foto’s aangekocht van jongens en mannen met een Haagse mat uit de ‘Matlas’. De mat, lang haar aan de achterkant en kort aan de voorzijde, was vooral in de jaren ’80 populair. In Den Haag is de mat nooit echt uit het straatbeeld verdwenen. Haagse Harry is misschien wel de bekendste Hagenees met een mat.

Haags Haar door de eeuwen heen
In de tentoonstelling Haags Haar die tot 5 maart 2023 te zien is, worden foto’s uit de Matlas getoond naast historische portretten. Zo ontstaat een beeld van de zeer diverse haardrachten die in Den Haag door de eeuwen heen modieus waren. Pruiken uit de 18de eeuw en hanenkammen uit de 20e-eeuw tonen de creativiteit van mensen om van hun haardracht iets bijzonders te maken. Kunsthistorica Saskia Kuus, gastconservator voor de tentoonstelling, neemt je tijdens deze lezing in vogelvlucht mee langs de geschiedenis van het Haags Haar.

Haarstrijd
Niet alleen modieuze trends, maar ook godsdienstige en maatschappelijke voorschriften (of het afzetten tegen de geaccepteerde regels) bepalen hoe iemands kapsel eruitziet. In de 17de eeuw ontstond er bijna een burgeroorlog over de vraag hoe lang een man zijn haar mocht laten groeien. De dienstplichtige soldaat Rinus Wehrmann werd in de 20ste eeuw veroordeeld tot gevangenisstraf omdat hij weigerde zijn haar te laten knippen. Rebellie en trots bepalen vaak het kapsel, zoals bijvoorbeeld bij het Haagse stijl-icoon Deborah Cameron, winnares van de Miss Black Hair verkiezing.
 

Het schilderij, een portret van Willem V is geschilderd door Benjamin Samuel Bolomey

Reserveren

Deze HIP lezing wordt aangeboden door het Haags Historisch Museum