HIP lezing: Rampjaar 1672 - Reacties op rampspoed (VOLGEBOEKT)

28 oktober 2022, van 10:00 tot 11:15 | Haagse Hout

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Conservator Lex van Tilborg van het Haags Historisch Museum legt in deze lezing paralellen tussen 1672 en het jaar 2020 waarin Nederland werd overvallen door de coronacrisis.

Het 'rampjaar' geldt nog altijd als een trauma in de Nederlandse geschiedenis, een jaar waarin alles anders werd. Hoe kijken we daar 350 jaar later tegenaan?

In de lezing van Lex van Tilborg passeren hoofdrolspelers en gebeurtenissen uit 1672 de revue, met als wrang dieptepunt de moord op de gebroeders De Witt. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Het land wordt aangevallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse staten. Emoties lopen hoog op, complottheorie├źn en fake news vinden gretig aftrek, zondebokken worden snel gevonden.

Reserveren 

Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing. Dat kan via haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl, 070 353 75 70 of aan de balie in de bibliotheek.

Meer informatie

In het Haags Historisch Museum is nog tot 13 november de tentoonstelling Rampjaar te zien. Lex van Tilborg is een van de samenstellers van deze tentoonstelling.