HIP lezing: Slavernij en contractarbeid in Suriname (VOLGEBOEKT)
Vergeten geschiedenissen en herinneringserfgoed uit Suriname
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de eerste Brits-Indische contractarbeiders (Hindostanen) in Suriname aankwamen en 160 jaar geleden dat de slavernij bij wet werd afgeschaft.
Historicus Eric Kastelein vertelt over die contractarbeid aan de hand van de levens van de rijk geworden Luchmon Sing (1870-1922) en van de strijdbare Janey Tetary (1856-1884) die door militairen wordt doodgeschoten. Hij staat stil bij het iconisch beeld Baba en Mai, dat een verrassend geheim kent. Het slavernijverleden wordt voelbaar door de geschiedenis van de tot staaf gemaakten Cojo, Mentor en Present, die in 1833 worden geëxecuteerd. De historicus verhaalt over het slavenschip Leusden voor de kust van Suriname waar 664 gevangen Afrikanen worden vermoord. Medemenselijkheid komt aan bod in het verhaal over monseigneur Wulfingh en de melaatseninrichting Majella (1895).
Paramaribo – met meer dan honderd foto’s – zoals nog nooit gezien. Gebaseerd op zijn boek Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed (2023, tweede druk). Het zijn de onbekende verhalen, de vergeten geschiedenissen achter de 118 gedenktekens in de stad.
Eric Kastelein
Eric Kastelein (1954) is historicus en werkte jarenlang als marketingmanager in het bedrijfsleven. Daarnaast volgde hij de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de Hoge School Windesheim. Vanaf 2010 bezoekt hij jaarlijks Suriname. Na vier jaar onderzoek verscheen in 2020 zijn boek Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed.
Heel Nederland Leest
Tijdens de campagne Heel Nederland Leest staat dit jaar het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl centraal. Een boek over een Surinaamse student die naar Scheveningen verhuist. Hij zal veel van de verhalen en standbeelden uit Paramaribo gekend hebben. De lezing van Eric Kastelein geeft de lezers van het boek extra achtergrondinformatie. Het boek is tijdens de campagnemaand gratis af te halen bij de bibliotheek!