Hoezo Spinoza?

24 oktober 2023, van 19:45 tot 21:30 | Dinsdagavond Bibliotheek Loosduinen

Kosten: gratis

Voorstelling over de filosoof Spinoza door historicus en theatermaker Harpert Michielsen

Hoezo Spinoza?

Het is belangrijk het menselijke handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen.

Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam en Den Haag naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is de hoogst mogelijke wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde.

Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza?

In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies?

De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede generatie immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën.

Harpert Michielsen

is zelf geen filosoof, maar historicus en theatermaker, waardoor hij het werk van Spinoza bekijkt als een nieuwsgierige leek. Hij neemt het publiek mee in een wonderlijke ontdekkingstocht door het leven en denken van deze nieuwe Nederlander uit de 17e eeuw.

Tekst en spel: Harpert Michielsen Eindregie: Martijn de Rijk

Duur van de voorstelling 1 uur en 30 minuten zonder pauze, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.45 uur

 

Maand van de Geschiedenis, thema: Eureka!

Innovatie is van alle tijden. Daarom brengen we deze oktobermaand een ode aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Aan de alfa's en de beta's, de boekenwurmen en de avonturiers. Da Vinci, Spinoza, Einstein: sommigen worden wereldberoemd. Velen blijven ongbekend. Van cassette tot chipmachine en van deltawerken tot microscoop. De wetenschap biedt oplossingen en hoop, maar ligt ook onder vuur.

Reserveren

De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via onderstaande knop

Reserveer hier