Seniorencolleges: 'De geschiedenis van Amerika' (VOLGEBOEKT)

16 februari 2024, van 14:00 tot 15:00 | Vrijdagmiddag Bibliotheek Loosduinen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een serie Seniorencolleges via de Stichting 'Oud Geleerd Jong Gedaan' (OGJG) door studentdocent Wouter van der Hoff. Over de geschiedenis van Amerika.

De data van deze reeks zijn: 2, 9, 16 en 23 februari. Deze serie van colleges is in principe een geheel. Mocht het zo zijn dat u een keer niet kunt komen, dan is dat geen probleem, maar dit willen wij dan wel graag weten. Er is plaats voor ongeveer 25 deelnemers.

Van Kolonie tot Wereldmacht: een geschiedenis van de Verenigde Staten

Studentdocent Wouter van der Hoff praat u in vier vrijdagmiddagen bij over de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hij is derdejaars Geschiedenisstudent aan de Universiteit van Leiden.

Amerika verbaast ons niet, en toch zijn we altijd verrast. Met elk nieuwsbericht van voorbij de Atlantische Oceaan fronsen wij in Europa de wenkbrauwen over de typische ‘Amerikaanse toestanden’ die zich afspelen in het land van de opvallende tegenstrijdigheden. 

College 1: Koloniaal Amerika – Pelgrims, [something something] en Washington, vrijdag 2 februari 14.00-15.00 uur
In 1607 werd de eerste permanente Engelse kolonie in Noord-Amerika gevestigd. Bevolkt door pelgrims, gelukszoekers en andere religieuze dissidenten, ontstond er onder kolonisten een eigenaardige Brits-Amerikaanse cultuur met een speciale nadruk op individuele vrijheid. Vanaf het midden van de achttiende eeuw werd de relatie tussen de Amerikaanse kolonies en het Engelse moederland steeds zuurder, wat uiteindelijk leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

College 2: Onderdrukt Amerika – Opkomst en ontwikkeling van Afrikaanse slavernij, vrijdag 9 februari 14.00-15.00 uur
In 1619 kwam het eerste slavenschip aan op het Noord-Amerikaanse continent. Zonder toestemming of contract werden een half miljoen Afrikanen ontvoerd en op brute wijze te werk gesteld op de rijst-, tabak- en katoenplantages van het Amerikaanse Zuiden. In 1650 waren er maar enkele honderdtallen Afrikaanse slaven; tweehonderd jaar later vormden zij een vierde van de totale Amerikaanse bevolking, de grote meerderheid van hen in kettingen. Gedurende die tijd werd de menselijkheid van Afro-Amerikanen stelselmatig ontkend en waren zij het slachtoffer van meedogenloos geweld en racisme – tot op de dag van vandaag.

College 3: Verdeeld Amerika – Aanloop en nasleep van de Burgeroorlog, vrijdag 16 februari 14.00-15.00 uur

Na haar onafhankelijkheid breidde de jonge Verenigde Staten haar gebied uit van kust tot kust, ten koste van de Inheemse stammen die ofwel vermoord ofwel gedeporteerd werden. De uitbreiding van de VS liep parallel met de uitbreiding van de slavernij in het Zuiden, die zich steeds assertiever begon op te stellen tegenover het ‘vrije’ Noorden. Deze Noord-Zuid rivaliteit brandde uit tot een verwoestende Burgeroorlog over de slavernijkwestie. Als gevolg hiervan werden de Afro-Amerikaanse slaven bevrijd; maar van werkelijke emancipatie kwam weinig terecht.

College 4: Wereldmacht Amerika – Van ongestoorde isolatie tot unipolaire wereldorde, vrijdag 23 februari 14.00-15.00 uur

De Verenigde Staten kwam de twintigste eeuw binnen als één van de vele grootmachten in de wereld. Onder de schijn van isolatie breidde het Amerikaanse Rijk zich uit van de Filippijnen tot aan Puerto Rico en kwam het de Eerste Wereldoorlog uit als overwinnaar. De crisis van het kapitalisme in de dertiger jaren werd verholpen met de New Deal en opgelost met de Tweede Wereldoorlog, waarna de VS in conflict kwam te staan met de Sovjet-Unie gedurende de Koude Oorlog. Intussen werden de roepen om Afro-Amerikaanse emancipatie steeds luider, wat resulteerde in de bevestiging van AfroAmerikaans stemrecht. Met de val van de Sovjet-Unie bleef de Verenigde Staten over als de enige wereldmacht; maar de afgelopen twintig jaar heeft de wereld laten zien dat deze positie niet onaangetast zal blijven.


De data van deze reeks zijn: 2, 9, 16 en 23 februari

Deze serie van colleges is in principe een geheel. Mocht het zo zijn dat u een keer niet kunt komen, dan is dat geen probleem, maar dit willen wij dan wel graag weten. Er is plaats voor ongeveer 25 deelnemers.

Reserveer uw kaartje via de onderstaande link.

Reserveer hier