[afgezegd] Zwembad de Regentes: Van Water naar Theater

27 januari 2023, van 10:30 tot 11:30 | vrijdagochtend Bibliotheek Loosduinen

Kosten: gratis

[afgezegd] Bert Alers vertelt in bibliotheek Loosduinen over zijn bekroonde jubileumboek Van Water naar Theater

Bert Alers

De Haagse historicus Bert Alers schreef voor het 100-jarige zwembad/theater De (Nieuwe) Regentes het jubileumboek Van Water naar Theater. Het boek won dit jaar de tweejaarlijkse Die Haghe Prijs voor het beste boek over de geschiedenis van Den Haag. Bert Alers zal vertellen over de bijzondere geschiedenis van het gebouw en hoe hij die geschiedenis boven water haalde.

Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om het boek te laten signeren.

Zwembad de Regentes

Na een uiterst moeizame start rond 1920 was De Regentes niet alleen het toneel van vrolijke freules die zich tijdens het badderen tegoed deden aan de taartjes van de lunchroom, maar ook van een keiharde strijd van de eigenaren om het hoofd boven water te houden. De eigenaren moesten enorme technische bouwkundige en financiƫle problemen oplossen, waarbij enkelen zelfs achter de tralies verdwenen. Midden jaren dertig waren de kinderziektes van De Regentes overwonnen en brak een bloeiperiode aan die tijdens de oorlog voortduurde en eindigde met de bouw van gemeentelijke zwembaden en de toenemende verliezen van het badhuis rond 1970. In 1985 nam de gemeente het in zwaar weer verkerende zwembad over en rekte zijn voortbestaan tot 1995. Het gesloten zwembad trok vervolgens de aandacht van Haagse theatermakers en begon aan een nieuwe turbulente levensfase, die nu, na 25 jaar in rustiger vaarwater lijkt te zijn gekomen.

Reserveren

Wilt u aanwezig zijn bij deze lezing? het is gratis maar wel graag even reserveren via: 070-3537740 of loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl of aan de balie van de bibliotheek.