Online collegereeks Oud Geleerd Jong Gedaan: Is wereldvrede mogelijk

4 juni 2021, van 10:30 tot 11:30 | Loosduinen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de collegereeks ‘Is wereldvrede mogelijk' bestaande uit vier colleges neemt Aileen Schuurmans, studentdocent Oud Geleerd Jong Gedaan, u mee in het vraagstuk is wereldvrede mogelijk? Een wens van velen.

Het eerste college op 4 juni heet ‘Mogen landen zich met elkaar bemoeien?’ Weet u wat het verschil is tussen een land en een staat? En heeft u weleens nagedacht over wanneer een land een ander land mag binnenvallen? Hier gaan we het bij het eerste college over
hebben.
Het tweede college op 11 juni: ‘Hoe raken landen in conflict met elkaar?’. Hierbij gaan we in op verschillende verklaringen voor het ontstaan van conflicten, zoals de vraag of de mens van zichzelf gewelddadig is of niet. Ook zullen we het hebben over het veiligheidsdilemma, waarbij een land niet weet wat de echte bedoelingen zijn van een ander land.
Het derde college op 18 juni  heeft als titel ‘Hoe kunnen conflicten voorkomen worden?’. In dit college zullen we het hebben over internationale samenwerking, zoals in de Europese Unie en de Verenigde Naties. Hoe kunnen landen elkaar straffen voor gewelddadiggedrag? In dit college gaan we het hebben over het werk van diplomaten en internationale rechters.
Het vierde en laatste college op 25 juni heet ‘Moderne conflicten’. Dit college gaat over de manieren waarop conflicten van nu anders zijn dan vroeger, vooral door de invloed van terroristen en rebellengroepen. Ook hebben we het over cyberoorlog, oftewel oorlog via computers. Gelukkig is er ook hoop: door samen te werken met andere landen kunnenwe dit nu veel beter aanpakken.

Reserveren noodzakelijk

Wij hopen u te mogen ontvangen in bibliotheek Loosduinen als de coronamaateregelen versoepeld zij. U kunt reserveren door u aan te melden bij de balie van bibliotheek Loosduinen of bellen 070- 353 7740, of door een mail te sturen naar mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl of één van onze gastvrouwen te bellen: Suzanne van de Kerk 070-353 2966. Suzanne is dinsdagmiddag en donderdagmiddag goed bereikbaar of Patricia Haimé 070-353 3640. Patricia is maandag en vrijdag goed bereikbaar.

Indien de COVID-19 maatregelen nog niet versoepeld zijn, zijn de de colleges online te volgen. Het college is via Zoom. Als u zich aanmeldt ontvangt u een een week voorafgaand aan het college een handleiding met een korte duidelijke uitleg over het downloaden van Zoom. Van te voren ontvangt iedereen een Zoom uitnodigingslink per e-mail.

Om mee te doen heeft u één van deze apparaten nodig: een laptop, tablet, smartphone met camera en microfoon en een internetverbinding.

Het blijft verplicht te reserveren

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.
De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Is wereldvrede mogelijk

 • Missie Wereldvrede

  May-May Meijer

  Missie Wereldvrede is het waar gebeurde verhaal van May-May Meijer over de aanloop naar en haar eerste gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Het liefdevol geschreven boek leest als een indrukwekkende roman en is mede gebaseerd op haar voorloper Een Ongeluk in Mijn Hoofd. May-May is gelukkig getrouwd, moeder van een jonge zoon en werkzaam...

  E-book

  Bekijk details van Missie Wereldvrede

 • De strijd voor vrede

  Tom Sauer

  Analyse van de achtergronden en oplossingen inzake drie belangrijke vrede-bedreigende thema's: het internationaal moslim-georiënteerd terrorisme, het assertieve en agressieve gedrag van Rusland en het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De strijd voor vrede

 • Polarisatie, radicalisering en terrorisme

  Joop van der Pligt, Wim Koomen

  Systematisch raamwerk waarin de belangrijkste determinanten en achtergronden van verschillende typen van radicalisering en terrorisme zijn opgenomen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Polarisatie, radicalisering en terrorisme

 • Tegen de terreur

  Beatrice de Graaf

  Overzicht van het nieuwe systeem van collectieve veiligheid dat de Europese mogendheden na de definitieve nederlaag van Napoleon in 1815 instelden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tegen de terreur