Collegereeks: Kijkje onder de microscoop.

20 november 2020, 10:30 t/m 11 december 2020, 11:30 | Loosduinen

Kosten: gratis

Tijdens de collegereeks ‘Kijkje onder de Microscoop' neemt studentdocent Bram Nap u mee naar de wondere wereld van bacteriën, virussen en DNA. Hoe zijn onderzoekers er bijvoorbeeld in geslaagd vissen licht te laten geven, en hoe kunnen we de strijd aangaan tegen virussen?

Het eerste college heeft de titel: Wat is biotechnologie? Hierin leert u meer over het begin van de biotechnologie en de oudste biotechnologische processen zoals bierbrouwen en kaasmaken.

Het tweede college heeft de titel: De wondere wereld van bacteriën. Wat is een bacterie precies en waar kunnen we ze allemaal vinden? Als u denkt aan bacteriën, denkt u al snel dat iets niet hygiënisch is. Dat is niet altijd waar, want in de menselijke darmen zitten triljoenen bacteriën die ons helpen met leven. Bacteriën kunt u op de meest extreme plekken vinden. Van de heetste plekken van wel 80 ℃ tot de koudste plekken van -12 ℃. Hoe is het mogelijk dat bacteriën daar kunnen overleven?

Het derde college heet: DNA aanpassen, hoe doen we dat? In dit college behandelen we de geschiedenis van DNA en wat DNA precies is. Wist u bijvoorbeeld dat onderzoekers vissen licht hebben laten geven door hun DNA te veranderen? Ook bij mensen kunnen we DNA veranderen, hiervoor geldt natuurlijk wel bepaalde regelgeving.

Het vierde college heeft de titel: Virussen, wat zijn het en hoe bestrijden we ze? Een zeer actueel onderwerp nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft. Hoe gaan bacteriën die ons ziek maken te werk? En hoe worden vaccins gemaakt? U leert er alles over in dit college.

 

Reserveren noodzakelijk

Het is verplicht om te reserveren, omdat er een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn.
U kunt dit doen door u aan te melden bij bibliotheek Loosduinen aan de balie, telefonisch 070 353 7740 of
via mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.
Indien de fysieke lezing niet kan doorgaan, zullen de lezingen op een andere manier plaatsvinden. De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl