HIP Lezing: Eureka! Ontdekkingen uit het archief

12 oktober 2023, van 19:30 tot 20:30 | Bibliotheek Loosduinen

Kosten: gratis

Onderzoek doen in het archief kan soms zeer verrassende vondsten opleveren. Je bent op zoek naar het een maar vindt soms iets heel anders....

Onderzoek in het archief 
Je bent historicus geworden om het verleden te ontdekken. Of om er een nieuw licht op te laten schijnen. Die vondsten doe je doorgaans in het archief: Eureka! Raymund Schütz vertelt de verhalen achter de vondsten die hebben geleid tot vernieuwende inzichten. Was het toeval, of bestaat toeval niet?  

Raymund Schütz 
Raymund Schütz is historicus en senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog. Verder publiceert hij regelmatig over de Holocaust, oorlogsarchieven en de oorlogsgeschiedenis van het notariaat. Met Joelle Glerum schreef hij het hoofdstuk ‘Den Haag: De koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit 1600-1940’ in het boek Het koloniale en slavernijverleden van hofstad Den Haag (2022). In het boek Staat en slavernij (2023) schreef hij het hoofdstuk ‘De koloniale winsten van de prinsen van Oranje’. 

Reserveren
Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.   

RESERVEER HIER

Rijswijkseplein-Gemeentearchief, de heer F.C.L. Raadsveld helpt een bezoekster van de studiezaal, 1966 foto HGA  

 

Deze HIP lezing wordt aangeboden door het Haags Gemeentearchief