Gesprek over film met Gerlinda Heywegen en Babs Gons

27 oktober 2022, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Nieuw Waldeck

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Filmprogramma geïnspireerd op het werk van Babs Gons, met vele fragmenten

Welke films spreken spoken word-artiest Babs Gons aan en waarom? Aan welke films, fragmenten, televisie denkt filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen bij het lezen èn horen van Gons’ werk?

Dat Gons bijvoorbeeld van Spike Lee’s Do the Right Thing (1986) houdt, bespraken ze al eens samen in een talkshow; het was de voorbode voor deze samenwerking. Do the Right Thing: over hoe een film ruim 25 jaar na dato actueel, urgent en filmisch nog steeds oogstrelend kan zijn bijvoorbeeld. Zoals The Underground Railroad (2021), de serie van oscarwinnaar Barry Jenkins naar het boek van Colson Whitehead ook de geschiedenis in zal gaan.

Dat en veel meer op deze avond met Babs Gons!

Babs Gons staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt, wordt Babs ook regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen.

In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen haar boek Hardop, een door haar samengestelde bundel
met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in mei 2021 met haar eerste dichtbundel Doe Het Toch Maar, die werd genomineerd door
de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs 2022. Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor Het Parool. Een paar van deze verhalen voor de krant werden in juni 2022 gebundeld onder de naam Alles Wat Je Liefhebt Wordt Mooi, uitgegeven bij AtlasContact. Ze is de Vrije Schrijver 2021/22 van de Vrije Universiteit en is lid van de Akademie van Kunsten.

Gerlinda Heywegen is filmprogrammeur/programmamaker voor verschillende filmvertoners en -festivals zoals Film by the Sea, Filmhuis Den Haag en Winternachten/Writers Unlimited. Ze reist het land door om intro’s te geven en talks en programma’s te presenteren over film in m.n. filmtheaters, filmfestivals en bibliotheken. Ze is eigenaar van Koning Film, een organisatie die filmkenners, schrijvers, filosofen en muzikanten bemiddelt die over film spreken en schrijven. Ze
publiceerde o.a. The Other Director, over directors of photography, schreef mee aan Passie voor cinema en schrijft regelmatig voor literair tijdschrift Elders en de website van Netherlands Society of Cinematographers (NSC).

 

Bibliotheek Nieuw Waldeck
donderdag 27 oktober, 20.00 uur
 

Reserveer uw gratis kaartjes via de onderstaande knop!

Ja, ik kom graag naar deze bijzondere avond!