NU ONLINE Collegereeks: Hoe houden we Nederland droog?

6 november 2020, 10:00 t/m 27 november 2020, 11:00 | Scheveningen

Kosten: Gratis

Tijdens de collegereeks ‘Hoe houden we Nederland droog’ vertelt studentdocent Yorick Broekema u alles over de nieuwste technieken om ons land te beschermen tegen de zee. Computermodellen die stroming voorspellen worden bijvoorbeeld steeds populairder. Maar ook de Oosterscheldekering en de zand motor voor de kunst van Den Haag helpen mee in de strijd.

College 1 - Schaalmodellen; er gaat niks boven de klassieke aanpak! Schaalmodellen zijn van oudsher een veelgebruikte methode om waterbouwkundige ontwerpen te maken. Er gaat immers niks boven gewoon observeren. In dit college hebben we het over hoe schaalmodellen gebruikt worden in waterbouwkundige ontwerpen.

College 2 - Computermodellen; waarom klassiek doen als het modern kan? Computermodellen die stroming voorspellen werken aan populariteit: in korte tijd kunnen veel problemen onderzocht worden, en kleine aanpassingen zijn zo gemaakt. In dit college hebben we het over de opkomst en het gebruik van computermodellen in de waterbouwkunde.

College 3 - De Oosterscheldekering; terug in de tijd? De Oosterscheldekering is een icoon van de Nederlandse waterbouw. In dit college gaan we het hebben over het ontwerp van de Oosterscheldekering, maar ook over de (onbedoelde) impact van de kering op de omgeving.

College 4 - De Zandmotor; een kijkje in de toekomst? De Zandmotor is eigenlijk niets meer dan een grote bult zand voor de Hollandse kust, die gedurende 25 jaar voor kustlijn verdediging moet zorgen. Dit project is een goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen, en daar gaan we het in dit college over hebben.

 


 

Reserveren is noodzakelijk

Door de nieuwe COVID-19 maatregelen zijn de colleges online te volgen. Het college is via Zoom. Als u zich aanmeld ontvangt u een een week voorafgaand van het college een handleiding met een korte duidelijke uitleg over het downloaden van Zoom. Van te voren ontvangt iedereen een Zoom uitnodigingslink per e-mail.

Om mee te doen heeft u één van deze apparaten nodig: een laptop, tablet, smartphone met camera en microfoon en een internetverbinding.

Het blijft verplicht te reserveren

U kunt dit doen door u aan te melden bij de balie van bibliotheek Scheveningen of bellen 070- 3538620, door een mail te sturen naar mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl of onze gastvrouw te bellen: Jenneke van der Leeden 070-752 9840. Jenneke is dinsdagochtend en donderdagochtend bereikbaar.

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.
De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl