Lezing: 'In en uit het keurslijf - 400 jaar vrouwen' (vol)

16 september 2022, van 10:00 tot 11:45 | Bibliotheek Scheveningen

Kosten: gratis, reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Eeuwenlang was het keurslijf (korset) een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen. Maar een keurslijf staat ook symbool voor een belemmerende bepaling. Een lezing over het beeld van vrouwen in vier eeuwen geschiedenis.

Veranderend silhouet 

Het keurslijf bepaalde de vorm van het bovenlijf en daarmee ook het silhouet van de vrouw. In de loop van de eeuwen veranderde dit silhouet voortdurend. Wat zegt dit over de positie van de vrouw? Welke regels golden er voor vrouwen en meisjes en in welke mate werden deze nageleefd? In deze lezing gaat Saskia Kuus in vogelvlucht langs markante vrouwen, opvallende mode en verschuivende maatschappelijke verhoudingen.   

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis.  Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus Op stand aan de wand, Vijf eeuwen familieportretten in Slot Zuylen en de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.  

Reserveren 

Bent u benieuwd? Toegang is gratis, van harte welkom! Wel graag even reserveren via onderstaande knop.  

Afbeelding: Jean-Etienne Liotard, portret van Marianne Lavergne