De koning van zeven dagen: mysteries, mythen en feiten

26 oktober 2023, van 19:00 tot 20:30 | Scheveningen

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wat is het ware verhaal achter de brandstofloze motor van Johannes Wardenier?

Johannes Wardenier werd op 1 november 1934 wereldnieuws met zijn revolutionaire uitvinding van een brandstofloze motor. Auteur Paul Schilperoord vertelt over deze mysterieuze figuur en zijn verdwenen duurzame uitvinding uit zijn non-fictieboek ‘De koning van zeven dagen’ dat is gebaseerd op jarenlange research.

De koning van zeven dagen

De brandstofloze motor zou het einde betekenen van de dominante olie-industrie. Grootse plannen werden onthuld voor fabrieken in Wolvega en Amsterdam. Zeven dagen lang was Johannes Wardenier onaantastbaar, daarna werd hij afgevoerd naar een zenuwinrichting. Na zijn vrijlating beleefde hij een korte comeback met geplande motordemonstraties in Wolvega, Utrecht en Den Haag. Zijn uitvinding kwam echter niet tot wasdom, het prototype werd opgeslagen in Scheveningen en de jong overleden Wardenier bleef voor altijd een mysterie.

Tot op de dag van vandaag zijn er believers die in Wardenier een briljante, miskende uitvinder zien die de oplossing voor een duurzame energievoorziening in handen had. Liggen het motorprototype, de ontwerptekeningen en het patent in de kluis van Philips te Eindhoven? Is Wardenier afgekocht, gesaboteerd of mogelijk zelfs vermoord door de oliebaronnen? Feit is dat het verhaal na de dood van Johannes Wardenier mythische proporties heeft aangenomen.

Paul Schilperoord

Dankzij jarenlange research vertelt Paul Schilperoord in ‘De koning van zeven dagen’ voor het eerst het ware verhaal achter het vermeende genie Johannes Wardenier. Hij schreef eerder de non-fictieboeken 'Het geheim van Hitlers Volkswagen' (2014) en 'De zoektocht naar Josef Ganz' (2020) over de Joodse oervader van de Volkswagen Kever.

Reserveren

De lezing is gratis bij te wonen. Laat aan ons weten dat u komt door uw plek te reserveren via de 'Reserveren'-knop hieronder.

Inloop 18.30 uur. Programma 19.00-20.30 uur, met afsluitend boekverkoop.

De VPRO maakte in 1986 een radiodocumentaire over het onderwerp; die is hier te beluisteren:

Reserveren