VOL geboekt Collegereeks Oud Geleerd Jong gedaan: Het geheugen

12 oktober 2021, van 15:00 tot 16:00 | Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de collegereeks 'Het geheugen' gaat de studentdocent Michelle Rash in op de verschillende soorten geheugen en hoe dit in de hersenen werkt. Ook kijken we naar hoe het mogelijk is dat we dingen anders herinneren dan ze daadwerkelijk gebeurd zijn, of zelfs herinneringen hebben over gebeurtenissen die nooit plaats gevonden hebben.

Het eerste college heeft de titel 'Hoe werkt het geheugen?' We gaan hierbij in op de verschillende soorten geheugen en hoe dit in de hersenen werkt. We behandelen het lange termijn geheugen, het korte termijn geheugen, het episodische geheugen, het semantische geheugen en ook het procedurele geheugen. We kijken hierbij ook naar testjes van het geheugen.
Tijdens het tweede college, ‘Valse herinneringen’, kijken we naar hoe het mogelijk is dat we dingen anders herinneren dan ze daadwerkelijk gebeurd zijn, of zelfs herinneringen hebben over gebeurtenissen die nooit plaats gevonden hebben. Hier zullen we ook naar experimenten kijken die gedaan zijn met het implanteren van valse herinneringen.
Het derde college genaamd 'Leren leren', richt zich op hoe men nieuwe dingen aanleert en dit ook onthoudt. Ook gaan we in op hoe mensen leren van hun ervaringen en, dus ook, hun fouten.
In het laatste college, 'Herinneringen aan een misdrijf, bespreken we hoe ooggetuigen van misdrijven dit herinneren en hoe goed mensen zijn in het herkennen van daders. We zullen hier aan de hand van enkele casussen op in gaan.

De colleges staan op zich en zijn dus zijn los te volgen.


 

Reserveren is noodzakelijk

Wij hopen u te mogen ontvangen in bibliotheek Segbroek. U kunt reserveren door u aan te melden bij de balie van bibliotheek Segbroek of bellen 0700-3535511, of door een mail te sturen naar mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl of één van onze gastvrouwen te bellen: Suzanne van de Kerk 070-353 2966. Suzanne is dinsdagmiddag en donderdagmiddag goed  bereikbaar. 

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS. De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Geheugen