E.M.Forster - 'A Passage te India'

8 november 2020, van 13:30 tot 15:30 | Segbroek

Kosten: Leden €2,50; niet leden €5,-

De werken die wij in deze zesde jaargang van Shakespeare & Co willen bespreken, voeren ons ver weg van de Britse eilanden. Ook al zijn de hoofdpersonen veelal afkomstig uit de westerse wereld, de verhalen spelen zich af in Oost- of West-Indië, in Zuid-Amerika, op een eiland in de Stille Oceaan, in Australië. Deze workshop wordt gegeven door Wim Tigges.

E.M. Forster (1879 - 1970) - 'A Passage to India' (1924)
In 'A Passage to India' vertroebelen vooroordelen en misverstanden de verhoudingen tussen Britten en Indiërs. Als een vriendelijke jonge Indiase moslim, Dr Aziz, zijn Britse vriend Fielding en twee Engelse dames uitnodigt om de trots van de omgeving, de mysterieuze en mystieke grotten van Marabar te bezoeken, loopt deze excursie uit op een groot fiasco. De jonge bezoekster, Adela Quested, beschuldigt Aziz namelijk van een ongepaste handeling in een van de grotten, en er komt een rechtszaak van, waardoor nationalistische gevoelens worden aangewakkerd en een vriendschap verwatert. De roman is in 1984 kleurrijk verfilmd door David Lean, met onder meer Peggy Ashcroft als de tolerante en wijze Mrs Moore, Judy Davis als Adela en Victor Banerjee als Aziz.

Wim Tigges (1947)
is oud-universitair docent, thans gastonderzoeker Engelstalige cultuur- en letterkunde aan de Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden, met als specialisatie de Britse roman, in het bijzonder die van de negentiende en twintigste eeuw. Sinds 2005 verzorgt hij onder meer cursussen over diverse literaire onderwerpen voor het Leidse HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), en ook diverse workshops en lezingen in Den Haag.

Reserveren
Wilt u komen? Meldt u zich dan aan via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl, door te bellen naar 070 - 353 55 11 of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne- en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.