Lezing: Constantijn Huygens - parfumeur

10 december 2022, van 13:00 tot 14:00 | Segbroek

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kom dichter bij het verleden en ruik de 17de eeuw. Ineke Huysman vertelt over Constantijn Huygens. Wist je dat hij ook amateur-parfumeur was? Je kunt zelfs een van de door hem ontworpen geuren ruiken bij de lezing. Nieuwsgierig? Kom dan luisteren!

Recepten en poëzie
Kun je door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Constantijn Huygens (1596-1687) was naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus en wetenschapper, ook amateur-parfumeur en heeft meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd, en zal tijdens de lezing van Ineke Huysman ook daadwerkelijk te ruiken zijn.

Ineke Huysman
Ineke Huysman promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op een biografie over Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen (1614-1663). Vanaf 1989 is zij werkzaam op het gebied van elektronische bronontsluiting en automatisering. Momenteel is zij projectmanager bij het Huygens Instituut van de Brieven van Constantijn Huygens, de Brieven van Johan de Witt en de Brieven van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, waarbij de correspondentie wordt gedigitaliseerd en via een database ontsloten.

Boek en tentoonstelling
Na afloop van de lezing kun je het boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven, samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld kopen voor
€ 25,00. Daarnaast is ook een biologische geurkaars te koop, gebaseerd op het gereconstrueerde parfumrecept van Constantijn Huygens voor
€ 29,95 euro. 

Reserveren
Ben je benieuwd? Reserveer dan een plek. Dat kan via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl, telefonisch 070 353 55 11 of aan de balie.

Afbeelding: Reuk door Guillaume Collaert, naar Nicolaas van der Horst, ca. 1610 - voor 1630, Rijksmuseum Amsterdam