lezing: Gevangen in een web van zwarte letters

23 november 2023, van 15:00 tot 16:00 | Bibliotheek Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het verhaal van Hindostaanse contractarbeiders in Suriname aan het begin van de 20ste eeuw

Contractarbeiders

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse contractarbeiders naar Suriname kwamen. Deze geschiedenis heeft in Nederland nauwelijks aandacht gekregen, terwijl hier meer dan 200.000 afstammelingen van deze contractarbeiders wonen. In Den Haag gaat het zelfs over 10% van de bevolking. De roman gevangen in een web van zwarte letters beschrijft het levensverhaal van jonge hindostaanse contractarbeiders die in 1912 vanuit India naar Suriname vertrekken op zoek naar een betere toekomst. Ze komen terecht op een plantage en ontdekken dat de realiteit anders is dan hen werd voorgeschoteld. De gedachten en gevoelens van de personages brengen deze recente geschiedenis levendig naar het hier-en-nu! Historicus Ruud Chander bleicht in dit boek de vele uitdagingen, problemen en dilemma's waarmee de contractarbeiders werden geconfronteerd.

Ruud Chander

Als zoon van een contractarbeider en als historicus wil Chander meer bekendheid geven aan die periode net na de afschaffing van de slavernij en aan de gedeelde achtergrond van de grote Hindostaanse gemeenschap in Nederland. Het raakt ook een actueel thema: herkenning in en begrip voor migranten. "ik hoop met dit toegankelijke verhaal een bidrage te leveren aan de kennis van de geschiedenis van onze voorouders", aldus Chander.

Lezing

Deze lezing is interessant voor geschiedenisliefhebbers, geinteresseerden in de Surinaamse cultuur en enthousiaste lezers. Chander geeft u ongetwijfeld veel nieuwe inzichten en  stof tot nadenken. Na de lezing kunt u vragen stellen of het boek aanschaffen.

Reserveren

Wilt u aanwezig zijn reserveer een plekje via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl of 070-353 55 11.

Tot ziens in de bibliotheek.