(Volgeboekt) Lezing Inventief met naald en draad

25 september 2020, van 14:00 tot 15:30 | Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Den Haag wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. In deze lezing vertelt kunsthistorica Saskia Kuus over mode uit de periode 1940-1945.

Van herenpak tot mantelpakje
Door de schaarste aan textiel werd in de oorlog veel kleding vermaakt en hergebruikt. Kranten en damesbladen stonden bijvoorbeeld vol tips over de manier waarop je van een herenpak een mantelpakje maakte. Parachutestof werd gebruikt voor doop- en bruidsjurken. En na de oorlog vertelden vrouwen hun geschiedenis met ‘bevrijdingsrokken’ gemaakt van patchwork van diverse lapjes.

Kunsthistorica Saskia Kuus
Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere het boekje Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

(Volgeboekt) Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Reserveren is verplicht. Met inachtneming van de 1,5 meter maatregel kunnen aan deze activiteit maximaal 6 personen deelnemen.
Reserveren kan telefonisch: 070 353 5511
of per mail: segbroek@bibliotheekdenhaag.nl

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne-en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.  

 

Afbeelding: Modeprent van een vrouw in een groene japon, ca. 1942.
Rijksmuseum Amsterdam, bruikleen van de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant