Malcolm Lowry - 'Under the Volcano'

13 december 2020, van 13:30 tot 15:30 | Segbroek

Kosten: Leden €2,50; niet-leden €5,-

De werken die wij in deze zesde jaargang van Shakespeare & Co willen bespreken, voeren ons ver weg van de Britse eilanden. Ook al zijn de hoofdpersonen veelal afkomstig uit de westerse wereld, de verhalen spelen zich af in Oost- of West-Indië, in Zuid-Amerika, op een eiland in de Stille Oceaan, in Australië. Deze workshop wordt gegeven door Ruud Hisgen.

Malcolm Lowry (1909 - 1957) - 'Under the Volcano' (1947)
Van de Britse schrijver Malcolm Lowry kent men slechts die ene roman, 'Under the Volcano'. Maar wat een meesterwerk is dit…. Lowry’s semi-autobiografische verhaal vertelt over de laatste dag van de Britse oud-consul, Geoffrey Firmin die aan alcohol is verslaafd. Onder de vulkaan speelt zich af op de Dag van de Doden vlak voor de Tweede Wereldoorlog in het kleine Mexicaanse stadje Quauhnahuac (Cuernavaca). In 1984 heeft John Huston er een prachtige film van gemaakt met Albert Finney in de hoofdrol. In onze workshop lezen we ontroerende en angstaanjagende fragmenten uit de roman en kijken we naar fragmenten uit een documentaire over het korte leven van de schrijver en uit de film van Huston. De schrijfstijl is absoluut niet gedateerd en dankzij Lowry’s vertelkunsten wandel je mee van bar naar bar onder de vulkaan de Popocatépetl in Mexico. Je weet dat het einde nadert, maar je hoopt...

Ruud Hisgen
Ruud Hisgen (1953) is publicist en vertaler. Hij is ook docent aan het door hem opgerichte Direct Dutch instituut, geeft lezingen en leidt workshops over literatuur en andere culturele verschijnselen. Hij heeft Engels en literatuurwetenschap gestudeerd aan de universiteiten van Leiden, Chapel Hill (North Carolina, USA), Dublin (Trinity College, Ierland) en Sydney (Australië). Hij is gepromoveerd op het werk van Samuel Beckett en heeft zich verdiept in James Joyce en andere Ierse en Engelstalige schrijvers.

Reserveren
Wilt u komen? Meldt u zich dan aan via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl, door te bellen naar 070 - 353 55 11 of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne- en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.