(Volgeboekt) Naar de koninklijke wachtkamer

21 februari 2020, van 13:00 tot 15:00 | Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

(Volgeboekt) Ga mee voor een rondleiding door de koninklijke wachtkamer van Station Hollands Spoor.

De trein wacht op niemand

Als je koning of koningin bent dan hoef je nooit ergens te wachten. Alles moet klaar staan en meteen beginnen als de koning of de koningin arriveert. Met treinen is dat makkelijker gezegd dan gedaan want treinen kunnen niet zomaar afwijken van hun reguliere treindiensten. Immers, de niet-koninklijke reizigers moeten op de dienstregeling kunnen vertrouwen. Alvast de koninklijke trein klaarzetten in afwachting van het staatshoofd, dat kan dus niet.

Reizen per trein was in de tweede helft van de 19e eeuw de meest comfortabele manier van reizen. Er kwamen dan ook al snel koninklijke rijtuigen en koninklijke wachtruimtes op een aantal stations in Nederland die in de buurt van paleizen lagen. Den Haag was bijzonder want hier waren twee koninklijke wachtkamers; eentje op Staatsspoor en eentje op Hollands Spoor. De koninklijke wachtkamer van Staatsspoor is voorzichtig afgebroken en opgeslagen toen het oude station afgebroken werd in de jaren ’70. Sinds 2005 is deze koninklijke wachtkamer te bekijken in het Spoorwegmuseum in Utrecht .

De koninklijke wachtkamer in station Hollands Spoor is daar nu nog steeds en hij wordt af en toe ook nog gebruikt door de koninklijke familie. Monumentenzorg biedt u een exclusief kijkje achter de schermen met een gids die er alles over kan vertellen. Gaat u mee? Er is plek voor maximaal 15 deelnemers. Vertrek vanuit bibliotheek Segbroek en dan met tram 12 naar Hollands Spoor. Vergeet uw OV-kaart dus niet mee te nemen.