HIP lezing: Voor Tearoom & Tango - mode uit de jaren '20

17 november 2023, van 14:00 tot 15:00 | Bibliotheek Segbroek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De 'roaring twenties' spreken honderd jaar later nog steeds tot de verbeelding. Voor het eerst lieten vrouwen hun benen zien en knipten zij hun haren kort. Een lezing over mode van geƫmancipeerde vrouwen.

Korte rokken en rokende vrouwen

Na de Eerste Wereledoorlog veranderde de positie van vrouwen drastisch. Geemancipeerde vrouwen eisten hun rol in het maatschappelijke leven. De mode veranderde mee. Vrouwen droegen steeds kortere rokken, lieten hun haar afknippen en rookten in het openbaar. Parijs was de toonaangevende modestad, maar ook in Nederland was de nieuwste mode voorhanden. Welke ontwerpers waren belangrijk in deze jaren? Hoe reageerde het Haagse publiekn op deze mode? Saskia Kuus neemt u me naar het modebewuste Den Haag van honderd jaar geleden.

Kunsthistorica Saskia Kuus

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij schreef o.a. Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconversator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum en in 2022 voor de tentoonstelling Haags Haar. In opdracht van Museum Huis Doorn onderzocht zij de mode in de jaren '20.

Reserveren

Bent u benieuwd ? Reserveer dan een plek voor deze lezing in onze bibliotheek via e-mail: segbroek@bibliotheekdenhaag.nl telefonisch via 070-353 55 11 of bij onze klantenservice in de bibliotheek.