William Shakespeare - 'The Tempest'

11 oktober 2020, van 13:30 tot 15:30 | Segbroek

Kosten: Leden €2,50, niet-leden €5,-

De werken die wij in deze zesde jaargang van Shakespeare & Co willen bespreken, voeren ons ver weg van de Britse eilanden. Ook al zijn de hoofdpersonen veelal afkomstig uit de westerse wereld, de verhalen spelen zich af in Oost- of West-Indië, in Zuid-Amerika, op een eiland in de Stille Oceaan, in Australië. Deze workshop wordt gegeven door Ruud Hisgen.

William Shakespeare (1564 - 1616) - 'The Tempest' (1611)
'De storm' is een van Shakespeares laatste toneelstukken. Het is ook een van zijn meest intrigerende verhalen. Je raakt er niet op uitgekeken en elke keer dat je het herleest, ontdek je weer andere aspecten. De hoofdrol wordt gespeeld door de oude tovenaar Prospero, de rechtmatige hertog van Milaan die door zijn boze broer Antonio is afgezet en verbannen. Met zijn driejarig dochtertje Miranda koos hij in zijn bootje het ruime sop en strandde op een eilandje dat bewoond bleek door de luchtgeest Ariel en het monsterachtige wezen Caliban. Twaalf jaar lang houdt hij deze wezens met zijn toverkunsten in bedwang en dan zorgt hij ervoor dat zijn broer met anderen na een storm op dit eiland verzeild raken. Zo begint hun nachtmerrie. Shakespeare, die nooit een voet buiten het Britse eiland heeft gezet, kende de wereld alleen vanuit de boeken van ontdekkingsreizigers en hun spannende reisverhalen. In 'De storm' zien we hoe Shakespeare de nieuwe, magische wereld van zijn fantasie op het toneel tevoorschijn tovert.

Ruud Hisgen

Ruud Hisgen (1953) is publicist en vertaler. Hij is ook docent aan het door hem opgerichte Direct Dutch instituut, geeft lezingen en leidt workshops over literatuur en andere culturele verschijnselen. Hij heeft Engels en literatuurwetenschap gestudeerd aan de universiteiten van Leiden, Chapel Hill (North Carolina, USA), Dublin (Trinity College, Ierland) en Sydney (Australië). Hij is gepromoveerd op het werk van Samuel Beckett en heeft zich verdiept in James Joyce en andere Ierse en Engelstalige schrijvers.

Reserveren
Wilt u komen? Meldt u zich dan aan via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl, door te bellen naar 070 - 353 55 11 of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne- en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.