(Volgeboekt!) Collegereeks Oud Geleerd Jong gedaan: Culturele antropologie

4 november 2021, van 10:00 tot 11:00 | Wateringse Veld

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De eerste antropologen bezochten als ‘ontdekkingsreizigers’ verre, afgelegen oorden. Wat bestudeerden zij precies en hoe deden zij onderzoek? In de loop der jaren waren niet meer alleen verre oorden onderwerp van onderzoek, nu wordt zelfs in Nederland onderzoek gedaan. De studentdocent Leah vertelt u alles over deze ontwikkeling.

Het eerste college heeft de titel: ‘Wat is Culturele Antropologie?’ Hierbij neemt Leah u mee naar de ontstaansgeschiedenis van de Antropologie, toen de eerste Antropologen als‘ontdekkingsreizigers’ verre, afgelegen oorden bezochten. Zij gaat dieper in op wat antropologen bestuderen en hoe zij te werk gaan. Ook legt zij uit hoe de antropologie in de loop der tijd veranderd is en waarom tegenwoordig ook antropologisch onderzoek in Nederland wordt gedaan.

In het tweede college, ‘de wereld in grenzen’, gaan we het hebben over de nationalisme en identiteit. Want wat maakt een land nou tot ‘natiestaat?’ En hoe komt het dat mensen zich als Japanner , Italiaan of Amerikaan beschouwen? En hoe zit het met u, voelt u zich Nederlander, Europeaan, Rotterdammer?

Het derde college heeft de titel ‘Verwantschap.’ Tijdens dit college gaan we dieper in op familiebanden en hoe de betekenis hiervan per cultuur kan verschillen. In hoeverre wordt familie bijvoorbeeld bepaald door een bloedband? Ook zal ik voorbeelden geven van ‘moderne’ vormen van verwantschap.

Het laatste college eindigt met een college over het eigen onderzoek van de studentdocent, genaamd ‘Het huwelijkin India.’ Leah vertelt u over de gesprekken die zij heeft gehad met Indiasetienermeisjes over hoe zij naar het huwelijk kijken. Het zal hier met name gaan over dekeuze tussen een gearrangeerd huwelijk en een love marriage. Wie kiest de partner uit, familie of zijzelf? En welke rol speelt religie, kaste en economische klasse?

Reserveren is noodzakelijk

Wij hopen u te mogen ontvangen in bibliotheek Wateringse Veld. U kunt reserveren door u aan te melden bij Wateringse Veld via
wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl of door te bellen naar 070 353 63 63 of aan de balie.

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Culturele Antropologie