HIP kinderworkshop: schrijven met een ganzenveer (Volgeboekt!)

31 maart 2023, van 15:30 tot 17:00 | Bibliotheek Wateringse Veld

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wil je leren schrijven zoals mensen dat vroeger deden, met een ganzenveer?

De meeste mensen sturen elkaar nu berichten via de telefoon, whatsappberichten, snapchatberichtjes of e-mails. Vroeger stuurden mensen elkaar vaak brieven, geschreven met een balpen of een vulpen. Daar weer voor, al wel 100 jaar geleden, gebruikten mensen een kroontjespen en nóg langer geleden werd er met een ganzenveer geschreven. Het gebruik van zulke 'pennen' stamt uit de middeleeuwen.
Monniken gebruikten de ganzenveer om boeken over te schrijven, ridders en kooplieden gebruikten ze voor het schrijven van brieven. Die ganzenveer werd steeds in een inktpot gedoopt en werd dan gebruikt als pen. Als een brief geschreven was en de inkt was droog, dan werd de brief opgevouwen of opgerold en verzegeld zodat niemand de brief open kon maken, behalve degene die de brief ontving. Wil jij dit ook een keertje proberen, schrijven met de ganzenveer en dan je brief verzegelen?   

Monnikenletters versieren.  
Voor jonge kinderen is het schrijven met de ganzenveer heel erg moeilijk. En sommige oudere kinderen hebben er het geduld niet voor. Voor deze kinderen zijn in de workshop Schrijven met de ganzenveer lege monnikenletters beschikbaar. Het is aan de kinderen om deze zo mooi mogelijk te versieren en in te kleuren. Oudere kinderen kunnen na het schrijven van hun tekst de randen versieren, net zoals de monniken dat vroeger deden.  

Reserveren 
Hou je van geschiedenis en vind je het leuk om mee te doen met de workshop? Schrijf je dan snel in, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Telefoon: 070 3536363 óf e-mail: wateringseveld@bibliotheekdenhaag.nl.  

Deze HIP workshop wordt verzorgd door het Haags Gemeentearchief