Indisch Zwijgen (volgeboekt)

11 september 2022, van 15:00 tot 17:30 | Bibliotheek Ypenburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Drie jonge Indische kunstenaars duiken in hun familieverleden om via hun kunst het generatielange zwijgen over het Nederlands-Indische verleden te doorbreken.

Reserveren

Documentaire
In de documentaire Indisch Zwijgen volgen we het creatieve proces van spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef.

Q&A en workshop
Na het bekijken van de documentaire is er ruimte voor vragen aan de makers Sven Peetoom en Juliette Dominicus. Ze nemen ons mee in het creatieve proces en hoe zij als derde generatie het Indisch zwijgen proberen bespreekbaar te maken. In de aansluitende workshop ‘Woorden geven aan het zwijgen’ richten we ons op de tweede en derde generatie. Hoe kun je ondanks het zwijgen op zoek gaan naar je Indische roots en uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? Samen met een spoken word artiest gaan de deelnemers in gesprek en zetten zij de eerste stappen naar het ontwikkelen van een spoken word stuk.

Programma
14.30 Inloop
15.00 Start programma vertoning documentaire
15.45 Q&A met de makers
16.00 Pauze
16.30 Workshop woorden geven aan het zwijgen
17.30 Einde programma

Over de makers
Sven Peetoom is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European Film College in 2017. Sven is de co-regisseur van de documentaire Indisch Zwijgen. Met deze documentaire wil Sven onderzoeken wat het betekent om Indisch te zijn anno 2022 en hoe we het zwijgen over dit verleden kunnen doorbreken.

Juliette Dominicus volgde de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht en de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Juliette is de co-regisseur van Indisch Zwijgen en tevens een van de personages uit de film. In de documentaire zal zij samen met twee Indische kunstenaars van de derde generatie onderzoeken hoe zij via hun kunstvormen een nieuwe invulling kunnen geven aan hun Indische identiteit.

Reserveren
Wil je komen kijken? Reserveer dan snel jouw kaartje via bovenstaande knop!