Documiddag: Dance or Die

26 november 2023, van 14:30 tot 16:30 | Bibliotheek Ypenburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vertoning van de documentaire Dance or Die, met na afloop een gesprek met de regisseur, Roozbeh Kaboly

Reserveren

Journalist en documentairemaker Roozbeh Kaboly volgde de Syrische danser Ahmad Joudeh en maakte een indringende film over veerkracht en het verlangen naar autonomie. Na de filmvertoning gaan we met hem in gesprek. Welk verhaal wil hij vertellen? En hoe brengt hij dat in beeld? Deze middag laat hij je kijken door zijn ogen.

Dance or Die
Dance or Die is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh. Het staat in zijn nek getatoeëerd. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om Syrië te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Welke prijs betaalt Ahmad voor zijn nieuw verkregen vrijheid?

Roozbeh Kaboly
Roozbeh Kaboly is journalist en regisseur. In zijn werk staan mensen, hun doorzettingsvermogen en hun verlangen naar vrijheid centraal. Hij werkte vanaf 2007 bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), eerst voor actualiteitenrubriek Nova en daarna voor het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij deed daar verslag van o.a. de Arabische Lente en maakte reportages over conflicten in landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Voor de omroep NTR regisseerde hij de documentaire Dance or Die waarvoor hij een International Emmy Award won. Vervolgens regisseerde Kaboly de documentaireserie Mijn vader, de gelukzoeker voor de VPRO die genomineerd werd voor een Nipkowschijf en de Prix Europa. Op dit moment werkt Kaboly aan meerdere films. Hij maakt onder andere een nieuwe documentaire voor het Uur van de Wolf (NTR) en schrijft een scenario voor zijn speelfilm.

Roozbeh over Dance or Die: “Het Syrië dat ik zag en de Syriërs die ik ontmoette wilde ik in beeld brengen: De stilte voordat de gevechten weer begonnen, verdriet van de overlevenden, daadkracht van de achterblijvers die weigerden om te vluchten, verlangen van de jeugd naar autonomie en liefde voor de kunst en voor vrijheid. Bij mijn hoofdpersoon Ahmad kwam dit alles samen.”  

Programma
14.00 Inloop.
14.30 Start programma vertoning documentaire.
15.30 Nagesprek met Roozbeh Kaboly, begeleid door presentator Yanti Danoekoesoemo.
16.30 Einde programma.