De Tip van Ilse

Terug naar de themapagina

'De tranen stroomden over mijn wangen'
Spijt
van Carry Slee is mij altijd bijgebleven en het eerste boek dat ik las voor de kinderjury. Het verhaal heeft mij toen zo geraakt, vooral het einde heb ik gelezen terwijl de tranen over mijn wangen stroomden. Wat me vooral aansprak is dat het geschreven is vanuit een jongen die zelf niet gepest wordt, maar dit ziet gebeuren. Hij doet er eerst niets aan, maar voelt zich hier dan heel schuldig over.

Ik denk dat iedereen zich wel kan herkennen in deze situatie: dat je achteraf denkt dat je het heel anders had moeten aanpakken. Na dit boek ben ik de boeken van Carry Slee blijven lezen. Het liefst las ik ze ’s avonds in bed voor het slapen. Veel te laat (stiekem) blijven lezen, omdat ik wilde weten hoe het verhaal afliep. 

Ik raad iedereen aan kinderboeken te blijven lezen
Ook nu lees ik nog regelmatig kinderboeken. En ik raad echt iedereen aan dit vooral te blijven doen: er zitten zo veel pareltjes tussen! Als volwassene haal je toch weer wat anders uit een verhaal dan als kind. Het jeugdboek Elin van Milouska Meulens heeft mij onlangs nog positief verrast. Een bijzonder verhaal, heel mooi en creatief geschreven. Het gaat over een meisje dat langzaam meer over haar familiegeschiedenis te weten komt. Echter, dit boek wordt niet vanuit haarzelf verteld of vanuit de alwetende schrijver, maar door haar schaduw: Sombra. Verder wil ik niet te veel verklappen, je moet het vooral zelf gaan lezen, en daarna je kind enthousiast maken voor dit prachtige boek! 

Nog wat handige tips
Probeer van lezen een vast ritueel te maken, dus voor het slapen gaan kan, maar ook uit school of tijdens/na het eten. Volgens mij moet je een kind niet “aan het lezen krijgen” maar enthousiast maken voor mooie verhalen. In eerste instantie kan dat door voor te lezen of luisterboeken aan te zetten (bijvoorbeeld in de auto op reis). Als je kind wat ouder wordt, kan je hem of haar ook een stukje zelf laten voorlezen, dan gaat dat langzaam over naar zelf lezen.

Net als de kijkwijzer voor films
Kijk niet te veel naar het niveau: een boek moet uiteraard niet te moeilijk zijn, maar het allerbelangrijkste is dat een kind een boek echt leuk vindt. A, B, C, D-boeken zijn op leeftijd ingedeeld, dus op wat een kind ongeveer aankan op een bepaalde leeftijd wat betreft de onderwerpen, net zoals bij de kijkwijzer voor films. Het heeft dus niet per se met het leesniveau te maken. De leeftijden staan in de meeste bibliotheken op de borden vermeld, maar dit is uiteraard ook op het internet te vinden.

Ik lees nog steeds af en toe boeken tegelijk met mijn vader
Als je samen met je kind leest, kun je ook iets moeilijkere boeken pakken. Met mijn zoon van 8 jaar lees ik veel samen, we hebben bijvoorbeeld De brief voor de koning, de Koning van Katoren en ook de eerste paar delen van Harry Potter samen gelezen. Momenteel zijn we samen bezig in de prachtige serie De magische apotheek.

Wat ik zelf heel erg fijn vond en met mijn eigen kinderen ook doe, is zelf meelezen. Als je voorleest, lees je uiteraard zelf mee, maar ik lees ook boeken die ik mijn zoon daarna aanraad. Als hij dit boek dan leest, kunnen we het er samen over hebben. Vroeger gebeurde dat bij ons thuis ook andersom, als mijn zus en ik een boek heel mooi vonden, dan lazen mijn ouders dit boek ook. Ik lees nog steeds af en toe boeken tegelijk met mijn vader en vind dat echt hele mooie en fijne herinneringen. Het maakt de verhalen nog waardevoller.

De titels van Ilse in de catalogus

Carry Slee Spijt!

Omdat hij het veel te druk heeft met zichzelf, komt David de dikke Jochem niet te hulp als hij gepest wordt. Als het te laat is, krijgt David spijt. Vanaf ca. 13 jaar.

Milouska Meulens Elin

De vader van Elin (11) gaat er zomaar vandoor. Haar moeder begint spullen te verzamelen, totdat Elin zelfs haar slaapkamer niet meer in kan. Gelukkig krijgt ze onverwacht hulp van haar nieuwe klasgenoot Zhimo en van een excentrieke vrouw, Bobby. En wie...

Tonke Dragt De brief voor de koning

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. Vanaf ca. 10 jaar.

Jan Terlouw Koning van Katoren

De 17-jarige Stach, die voordat hij koning wordt, zeven moeilijke opdrachten met moed en slimheid weet te volbrengen, beleeft vreemde fantasie-avonturen en leert, dat alles wat onrechtvaardig of oneerlijk is, bestreden kan worden.

Anna Ruhe De erfenis van Villa Evie

Geurendeskundige Lucie (14, ik-persoon) is met haar vrienden nog altijd in gevecht met hun vijand Edgar, die alle sentifleurs wil uitroeien. Daarvoor heeft hij het laatste meteoorpoeder uit de magische apotheek nodig. Kunne Lucie en haar vrienden de apotheek,...

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Ilse
Centraal Collectioneur Wijkbibliotheken