De Tip van Lisa

Terug naar de themapagina

Perfect om samen voor het slapengaan te lezen
Vroeger las mijn moeder mij altijd voor uit Ibbeltje van Annie M.G. Schmidt (A-boek, dus voor kinderen van 6-9 jaar). Dit was niet alleen één van mijn favoriete boeken, maar ook die van haar. Er zit een beetje magie in, het vraagt wat van je verbeelding en het is ook nog eens grappig. Het boek gaat over Ibbeltje, een meisje dat samen met haar ouders en twee poezen woont. Haar moeder is wel wat eigenaardig. Ze spint, ze vliegt voor elke hond de boom in en kan gezellig kats kletsen met de poezen. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken waardoor het perfect is om samen voor het slapengaan een verhaaltje te lezen.

Tips voor poezenboeken: Knoeipoezen van Fleur van der Weel (Prentenboek voor peuters), de serie Kitty van Paula Harrison (A-boeken).

Dit boek doet je op het puntje van je stoel zitten
Amari en de nachtwachters van B.B. Alston is een fantastisch boek dat je fantasie prikkelt en je op het puntje van je stoel doet zitten. Amari is een krachtig meisje dat met grote gevoelens en gebeurtenissen
om moet leren gaan, zoals veel andere kinderen op haar leeftijd.

Van de een op de andere dag is Amari’s broer Quinten verdwenen. Er is al weken geen spoor van hem te vinden. Tot zij ineens een wel heel bijzondere boodschap krijgt, die haar in een gevaarlijke maar prachtige supernatuurlijke wereld stort. Ze blijkt bijzondere krachten te hebben, die illegaal zijn in de “echte” wereld. Zal ze ooit haar broer terugvinden?

Het tweede deel in deze serie (Amari en het spel der Magiërs) komt dit jaar nog uit! Heb je dit boek al gelezen? Lees dan ook de Nevermoor-trilogie van Jessica Townsend.

Kom je voor het eerst in de bieb?
De jeugdboeken zijn opgedeeld in niveaus. Let er dus op dat het niveau past bij jouw kind. Dit kan afwijken van de leeftijden die bij de niveaus staan, deze zijn namelijk een gemiddelde. Bij de leesboeken staat duidelijk een genre op de onderkant van de rug van het boek. Een tovenaarshoedje staat bijvoorbeeld voor een fantasy/magisch verhaal, een hartje staat voor een romantisch verhaal. Vraag aan de medewerker of ze je kunnen helpen bij een boekkeuze. In de Centrale Bibliotheek staan ook aanwinstenmeubels met de nieuwste boeken en thematafels met leuke tips.

Zelf kiezen
Lezen maak je leuk door kinderen zelf te laten kiezen. Een boek dat voor jou als ouder/verzorger onwijs leuk was om te lezen, hoeft niet per se het kind aan te spreken. Ik vraag ook wel aan wat oudere kinderen wat voor series of games ze leuk vinden, om dan een boek in datzelfde genre te vinden. Iets lezen waar je kind echt in geïnteresseerd is, is het meest belangrijke, dan voelt het niet meer als lezen maar een andere wereld beleven. En het maakt niet of dat nou Dog Man is als strip zijnde, Het leven van een Loser met plaatjes of een klassieker als De Brief voor de Koning. Lezen is lezen!

Niet vergeten!
Lenen in de bibliotheek voor kinderen is gratis én je mag 15 materialen meenemen, dus dat is de perfecte manier om boeken uit te proberen! Vind je het niet leuk, stop met lezen en op naar de volgende!

De titels van Lisa in de catalogus

Annie M.G. Schmidt Ibbeltje

Ibbeltje is een gewoon meisje dat allerlei avonturen beleeft. Ze heeft een gewone vader maar een katse moeder en dat is heel apart. Vanaf ca. 6 jaar.

Fleur van der Weel Knoeipoezen

Kittens Fik en Pimpel beleven van alles op een dag. Broer en zus slapen samen in een doos, krijgen elke ochtend brokjes, hebben twee wc’s en halen lekker veel kattenkwaad uit. En weet je hoe Fik en Pimpel met elkaar praten? Prentenboek met illustraties...

Jenny Løvlie, Paula Harrison Kitty en de grote lichtjesparade

Kitty heeft een mooie lantaarn gemaakt voor de lichtjesparade. Ze verheugt zich er erg op. Maar er sluipt een dief tussen demensen. Die steelt alles dat glinstert. Krijgt Kitty met haar superkrachten de dief te pakken? Met veel stoere tekeningen in zwart-wit...

B.B. Alston Amari en de Nachtwachters

Amari (12, ik-persoon) ontdekt dat ze een magiër is, wat illegaal is in de bovennatuurlijke wereld. Daardoor wordt ze met de nek aangekeken, maar dat is ze wel gewend als kind uit een arme wijk op een eliteschool. Lukt het Amari evengoed om haar vermiste...

Jessica Townsend Nevermoor

Morrigan (10) is vervloekt. Alles wat misgaat, is haar schuld en ze zal op haar elfde verjaardag sterven. Gelukkig wordt ze op tijd meegenomen naar de magische stad Nevermoor. Maar om daar te kunnen blijven, moet ze vier moeilijke opdrachten doen. Vanaf...

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Lisa
Programmamaker Centrale Bibliotheek