De Tip van Menko

Terug naar de themapagina

Lees dit boek met een zaklamp onder je dekbed. Lekker griezelen!
Er zijn weinig boeken die meer indruk hebben gemaakt dan De Meester van de Zwarte Molen (Krabat) van Otto Preussler. Het boek werd voorgelezen door mijn juf van groep 7 en is superspannend en beeldend geschreven. Lees dit boek met een zaklamp onder je dekbed. Lekker griezelen!
Het gaat over Lyschko 'een lange broodmagere slungel, met een spits neusje en bovendien nog scheel, had Krabat al vanaf de eerste dag niet erg aangestaan. Het was zo'n snuffelaar; een spion, een gluuder. Voor hem was je nergens veilig.' p.19

Dan kan je beter een leuk boek lezen
Ik ben dol op geschiedenis. Ik lees meestal literaire non-fictie. Ik heb net De Zwijger van René Stipriaan doorgeploeterd. Dan kan je beter een leuk boek lezen van Arend van Dam. Van Dam maakt geschiedenis toegankelijk door ze te vatten in spannende verhalen. De Gijzelaar en de Bastaard gaat over de zoon van Willem de Zwijger Filips Willem.

'Ken je dat liedje dat geschreven is door Marnix van Sint Aldegonde, een van mijn vaders adviseurs? Volgens mij is het een spotlied, maar in de ogen van de Hollanders is het een heldendicht. Het gaat zo ...' En ik begon te zingen.' (p.94)

Hierna volgt het Wilhelmus. Van Dam leert ons zo de herkomst.

Op het juiste moment inhaken
(Voor)lezen is inspannend voor kinderen. Door als ouder/verzorger met je kind om en om te lezen hebben kinderen het gevoel dat zij niet al het werk hoeven te doen, ondertussen moeten ze geconcentreerd meelezen om op het juiste moment weer in te haken.

Bespreek met je kind wat ze hebben gelezen. Laat ze eens een pagina samenvatten, zo gaat het verhaal leven en is lezen niet alleen gericht op de leeshandeling.

De titels van Menko in de catalogus

René van Stipriaan De zwijger

Levensbeschrijving van prins Willem van Oranje (1533-1584), geplaatst tegen de achtergrond van de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Arend van Dam De gijzelaar en de bastaard

Filips Willem (ik-persoon) vertelt zijn levensverhaal. Hij wordt op zijn veertiende zogenaamd uitgenodigd door de koning van Spanje. Die heeft een conflict heeft met zijn Filips Willems vader, prins Willem van Oranje. Daarom houdt hij Filips Willem jarenlang...

Otfried Preussler Meester van de Zwarte Molen

Als twaalfde leerling belandt Krabat (14) op een molen. Het blijkt een leerschool van zwarte kunst. Vanaf ca. 13 jaar.

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Menko
programmaleider Bibliotheek Bouwlust