De Tip van Erika

Terug

Niets leuker dan jouw favoriete tips delen met een ander. Tijdens de Nationale Voorleesdagen delen onze bibliotheekmedewerkers hun favoriete voorleesboeken. En natuurlijk hebben zij ook handige tips om het voorlezen voor jou en jouw kind nog leuker en fijner te maken. 

Een verhaal met een boodschap
Ik ben dol op prentenboeken! Dat komt mooi uit want voor mijn werk in bibliotheek Haagse Hout lees ik wekelijks voor aan kinderen in de leeftijd van 4 jaar en ouder, en daarnaast maandelijks aan peuters. In een goed boek ontdek je steeds nieuwe details als je het vaker voorleest.

Voor mij moet een goed boek aan de volgende kenmerken voldoen:

 • Uitnodigende illustraties die de fantasie prikkelen
 • Het verhaal heeft een boodschap, raakt emoties, maakt gevoelens bespreekbaar
 • Goed opgebouwde spanning
 • En natuurlijk een bevredigend einde


Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Jim Field: De leeuw in de muis, Laat maar los Koala
 • Szilvia Hunyadi: De knoop van Manu; De hagedis van Manu
 • Anna Kemp: Honden doen niet mee aan ballet
 • Leo Timmers: Waar is de draak, Meneer René
 • Anita Bijsterbosch: Wat een mooie auto

Een echte klassieker, maar dat wist ik toen nog niet
Ik ben opgegroeid in Hongarije, mijn ouders lazen mij helaas geen boeken voor. Wel koester ik een mooie herinnering aan het verhaal De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen, dat ik samen met mijn moeder beluisterde via de radio. Wij hoorden het ruisen van de zee, de zee die ik nooit gezien had, we leefden mee met de onmogelijke keuzes van de kleine zeemeermin en in onze verbeelding zagen we hoe ze tenslotte verdween in de golven. Een prachtig verhaal over de liefde en het ontroerde ons tot tranen toe. Niet voor niets inspireerde dit verhaal componisten en filmmakers. Ja, een echte klassieker, maar dat wist ik toen nog niet.

Later had ik het geluk dat op school veel en graag werd voorgelezen. Zo kreeg ik de kans om de wereld van de Hongaarse sprookjes van Elek Benedek te bewonderen. Ze waren lekker lang, soms eng, soms een beetje ingewikkeld, maar het liep altijd goed af!

 

Handige tips
Voor mijn kinderen las ik vooral Hongaarse boeken met versjes en verhalen voor. Als je in je moedertaal voorleest geef je niet alleen je eigen taal door maar wordt tegelijkertijd de culturele identiteit van je kind verrijkt.

Mijn tips voor ouders, opa’s en oma’s en verzorgers:

 • Lees zelf de grote klassiekers
 • Kies een boek of verhaal met aandacht! Wat past bij jou en bij je kind op dat moment
 • Spreekt het boek jou aan? Dan geef je je enthousiasme voor het verhaal door tijdens het voorlezen
 • Voorlezen is goed te combineren met zingen – als de aandacht van je kind afneemt, zing dan een liedje tussendoor. Muziek doet wonderen! Dit ervaar ik regelmatig tijdens het voorlezen.

Favoriete prentenboeken van Erika

Een aantal favoriete boekentips die ik graag wil delen, ik kan door blijven gaan, want er zijn veel te veel mooie, leuke prenten boeken.

 • Tjibbe Veldkamp: De bijzondere beer
 • Susanne Strasser: Kom, we gaan een boek lezen
 • Loes Riphagen: Kom mee Kees 
 • Ben Mantle: Kleine trein gaat op reis 
 • Jane Clarke: Op je teentjes, tijgertje 
 • Kelly DiPucchio: Gaston 
 • Roos Montgomery: Alle pinguïns op een kluitje 

De titels van Erika in de catalogus

Marijke ten Cate, Tjibbe Veldkamp De bijzondere beer

Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. Zo wil vast niemand hem hebben. Hij wordt met de andere afgekeurde knuffels bij het afval gegooid. Maar de bijzondere beer is ervan overtuigd dat hij iemands...

Susanne Strasser Kom, we gaan een boek lezen!

Een kind wil een boek gaan lezen. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Maar de ooievaar is er nog niet! Kunnen ze nu toch beginnen? Grappig hardkartonnen prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf...

Loes Riphagen Kom mee, Kees

Kikker Kees en zijn vader zijn op weg naar een concert. Ze moeten wel opschieten, want het begint al gauw. Onderweg ziet Kees zoveel mooie dingen, dat papa hem steeds moet meetrekken. Maar dan blijkt juist papa niet zo goed op te letten. Prentenboek met...

Ben Mantle, Timothy Knapman Kleine Trein gaat op reis

Kleine Trein gaat voor het eerst alleen op reis. Volgens Mama en Papa Trein moet hij gewoon het spoor volgen en kan hij niet verdwalen. Kleine Trein rijdt door een weide, over een brug en langs een rivier naar zee. Maar daar stopt het spoor. Prentenboek...

Britta Teckentrup, Jane Clarke Op je teentjes, tijgertje!

Tijgertje Tara gaat bijna slapen, maar eerst is er nog van alles te beleven. Doe je mee? Fladder jij ook als een vlinder? Gaap jij ook als een tijger? Klink jij ook als een uil? Prentenboek met paginavullende illustraties in kleur. Vanaf ca. 3,5 jaar.

Kelly Dipucchio Gaston

Een poedel krijgt vier puppy's, maar Gaston lijkt niet op zijn zusjes. In het park ontmoeten ze een andere hondenfamilie, maar dat zijn bulldogs. Gaston lijkt op ze, en de vierde van mevrouw Bulldog lijkt op een poedel. Wat nu? Prentenboek. Vanaf ca....

Jim Field, Rachel Bright Laat maar los, Koala

Een kleine koalabeer hangt het liefst in zijn boom. Hij vindt het eng om beneden met de andere dieren te spelen. Op een dag valt de boom om. Is het echt zo eng op de grond? Prentenboek met sfeervolle, aandoenlijke kleurenillustraties en tekst op rijm....

Szilvia Hunyadi De knoop van Manu

Als een knoop van Manu's jasje in het rioolputje verdwijnt, verzint hij van alles om de knoop terug te krijgen. Prentenboek met kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Bekijk de tip van Hiske

Erika
Intermediair Bibliotheek Haagse Hout