De Tip van Hiske

Terug

Niets leuker dan jouw favoriete tips delen met een ander. Tijdens de Nationale Voorleesdagen delen onze bibliotheekmedewerkers hun favoriete voorleesboeken. En natuurlijk hebben zij ook handige tips om het voorlezen voor jou en jouw kind nog leuker en fijner te maken. 

Vreemde avonturen
Ik groeide op in een groot huis in een piepklein gehucht. Doordeweekse dagen brachten wij door in een tot woonkamer omgebouwde graanschuur. Op zondagen zaten wij in de opkamer bij de openhaard, terwijl mijn vader naar opera’s luisterde. Daar lazen wij. Mijn ouders de dikke zaterdagkrant, mijn broer en ik onze jeugdboeken. Als plattelandskinderen brachten wij de meeste tijd buiten door, maar in huis las je een boek. Op onze kamer stonden de “gewone” kinderboeken. In de opkamer was een kast vol kinderboeken waar wij niet aan mochten komen. Het waren bijzondere uitgaven die mijn vader verzamelde. Niet geschikt voor vieze kindervingertjes in ieder geval. Ik genoot als hij ons voorlas, maar ik vond het ook lastig al die prachtige platen niet zachtjes te aaien. Mijn vader vond het lastig mijn handjes uit zijn boeken te houden. Ik was vooral dol op de vreemde avonturen van Don Quichot en de Baron von Münchhausen. Verhalen vol humor en fantasie. Verhalen waarin echt alles mogelijk is... Ik ben er nog steeds gek op en ik doe nog steeds mijn best dergelijke ongeremde fantasie levend te houden!

Eigen verhalen
Ook mijn dochter heb ik veel voorgelezen. Veel boeken waar ik zelf dol op was als kind, zoals Een huis met zeven kamers van Joke van Leeuwen. Al haar verhalen zitten vol humor en fantasie, precies waar ik, en mijn dochter nu gelukkig ook, zo blij van word. Ik herontdekte door mijn dochter ook oudere titels, zoals De rover Hoepsika van Paul Biegel. Keer op keer leverde het “o moedertje, moedertje” enorme lachsalvo’s op. Ik las alles voor wat los- en vastzat. Prentenboeken die ik toen nog corrigeerde, afgeschreven boeken van de wijkbibliotheek, reclamefolders, noem maar op. Elke avond las ik haar voor, gezellig met een kopje thee. De frequentie werd later minder natuurlijk, maar we blijven elkaar nog altijd voorlezen, ook nu ze niet meer thuis woont. Reclamefolders? Denk je nu… Ja, want het allerfijnst waren misschien wel die moment waarop wij samen nieuwe avonturen verzonnen, en dan maakt het niet uit wat je in je handen hebt. Bonte verzamelingen van haar kinderbelevenissen, onze fantasie, wensen en dromen. Het waren magische momenten die afleidden van de snijdende kou op de terugweg van het zwembad of tijdens lange treinritten. Het werden wonderlijke verhalen die we van tijd tot tijd nog steeds aanvullen.

Er zijn zo ontzettend veel leuke schrijvers om te ontdekken: David Walliams, Tjibbe Veldkamp, Siri Kolu en Kathryn Littlewood bijvoorbeeld. Mijn laatste liefde is Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk, een terechte winnaar van de Gouden griffel 2022. En dan de illustratoren… Ook daar heb ik een favorietenlijstje van, want lezen is een activiteit die meerdere zintuigen prikkelt…

Voorlezen is samen lezen
Voorlezen is voor mij een gezamenlijke activiteit. Je leest voor. Je stelt vragen. Je beantwoordt vragen. Je luistert. Je fantaseert samen verder. Je probeert wat gekke stemmetjes uit. Je vertelt waarom je nu wat enthousiaster of wat minder geanimeerd voorleest, inhakend op iets wat in een verhaal gebeurt. Je zoekt de herkenning in de verhalen, zodat een verhaal voor waar aangenomen kan worden, en je zoekt naar “het andere” om te leren over alles wat je nog niet kent. Voorlezen is een knus, intiem moment, een veilige startplaats vanwaaruit je de wereld kunt verkennen. Het liefst een wereld vol humor, fantasie en kopjes thee samen.

De titels van Hiske in de catalogus

Rosa Navarro Durán Don Quichot

De dwaze, fantasierijke ridder Don Quichot en zijn trouwe schildknaap Sancho Panza beleven allerlei avonturen, die steeds een minder goede afloop hebben. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Wouter Deprez De Baron von Münchhausen

Tweeëntwintig verhalen over de fantasievolle avonturen van de Baron von Münchhausen tijdens zijn verblijf in Rusland en tijdens de strijd tegen de Turken. Eigentijdse bewerking van de klassieke verhalen. Met dynamische kunstzinnige kleurenillustraties...

Joke van Leeuwen Een huis met zeven kamers

Over elke kamer in zijn huis weet een oom wel een leuk verhaal te vertellen. De verhalen zijn soms op rijm, soms hebben ze de vorm van een stripverhaal. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Paul Biegel De rover Hoepsika

De mooie Josefien is in handen gevallen van een schurk. Hoepsika, de beleefde rover, kan veel geld verdienen als het hem lukt haar te bevrijden. Vanaf ca. 9 jaar.

Yorick Goldewijk Films die nergens draaien

De moeder van Cato (12) is bij haar geboorte overleden, haar vader heeft geen aandacht voor haar. Met hulp van mevrouw Kano en haar bijzondere bioscoop gaat ze op zoek naar verloren herinneringen. Vanaf ca. 10 jaar.

Steve Small De eend die niet van water hield

Tijdens een stormachtige nacht staat een verdwaalde kikker bij Eend voor de deur. Eend vraagt hem binnen. Ze hebben het heel gezellig samen, ook al houdt Eend niet van water en Kikker juist heel veel. Als Kikker zijn huis heeft teruggevonden, mist Eend...

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Bekijk de tip van Natascha

Hiske
Intermediair bibliotheek Nieuw Waldeck