De Tip van Natascha

Terug

Niets leuker dan jouw favoriete tips delen met een ander. Tijdens de Nationale Voorleesdagen delen onze bibliotheekmedewerkers hun favoriete voorleesboeken. En natuurlijk hebben zij ook handige tips om het voorlezen voor jou en jouw kind nog leuker en fijner te maken. 

Grappig boek en de tekeningen zijn prachtig
Waar ik graag uit voorlees is De Gruffalo van Julia Donaldson. Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een monster, de Gruffalo. Het is zo’n grappig boek en de tekeningen zijn prachtig. Doordat het op rijm is, kunnen kinderen ook een beetje mee doen. Veel kinderen kunnen Gruffalo niet in één keer goed uitspreken en dat maakt het extra schattig, haha! Als ze doorhebben dat die kleine dappere muis iedereen te slim af is, dat maakt het voorlezen van dit boek zo leuk.

Doe wat bij je past
Vind je het leuk om stemmetjes te doen? Vooral doen! Vind je dat niet leuk, doe het dan niet. Hou je van zingen? Zing dan iets met hetzelfde thema als het boekje voor of nadat je voorgelezen hebt. Doe wat bij je past.

Het boek staat stukgelezen in de kast
Het boek waar ik als kind graag uit voorgelezen werd is Wiele Wiele Stap van Miep Diekmann. De versjes zijn voor twee- en driejarigen echt begrijpelijk. Ze gaan over zaken waar kinderen dagelijks mee te maken hebben, dingen die ze thuis of op straat zien. Korte alledaagse gedichtjes met illustraties van Thé Tjong-Khing. Het paste heel goed bij mijn belevingswereld, heel herkenbaar. Ik kon er geen genoeg van krijgen, zegt mijn moeder. Ik heb het boek dan ook nog steeds stukgelezen in mijn kast staan.

Geef al je aandacht
Maak er een momentje van. Lees elke dag op dezelfde tijd voor, bijvoorbeeld voor het slapen gaan en neem er ook echt de tijd voor. Ga ergens rustig met je kindje zitten en geef al je aandacht. Zo wordt het een ritueel en raakt je kindje er gewend aan en kan het zich beter concentreren op je verhaal.

De titels van Natascha in de catalogus

Julia Donaldson De gruffalo

Een muis schrikt zijn belagers af door een afschrikwekkend fantasiedier als vriend te verzinnen: de gruffalo. Dat is een monster met slagtanden, vlijmscherpe klauwen en paarse stekels. Maar wat als hij nu eens echt een gruffalo zou tegenkomen? Prentenboek...

Boeken van Miek Diekmann:

Miep Diekmann Stappe stappe step

Goed geobserveerde peuterbelevenissen en -gevoelens zijn weergegeven in vloeiende, speelse rijmpjes, met pittige kleurentekeningen tussen de tekst. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

Miep Diekmann Ik zie je wel, ik hoor je wel

Bundel humoristische versjes, aangevuld met veel zwartwittekeningetjes. Vanaf ca. 3 jaar.

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Bekijk de tip van Yvonne

Natascha
Stadsdeelhoofd Leidschenveen-Ypenburg