De Tip van Yvonne

Terug

Niets leuker dan jouw favoriete tips delen met een ander. Tijdens de Nationale Voorleesdagen delen onze bibliotheekmedewerkers hun favoriete voorleesboeken. En natuurlijk hebben zij ook handige tips om het voorlezen voor jou en jouw kind nog leuker en fijner te maken. 

Voorlezen kan altijd en overal
Voorlezen kan altijd en overal, voor het naar bed gaan is het bekendste moment omdat kinderen er heerlijk rustig van worden en het een geschikt moment is samen nog even de dag door te nemen.

Dit boek wil ondersteboven gelezen worden
Op dit moment lees ik mijn kleindochter Noa als liefste voor uit: Het boek dat niet gelezen wil worden van David Sundin. Dit is echt een heerlijk boek om 1 op 1 voor te lezen aan kinderen die houden van lekker gek doen. Het boek kan vliegen, wil ondersteboven gelezen worden, de letters gaan aan de wandel, als voorlezer moet je dus allerlei capriolen uithalen. Maar gelukkig krijg je het boek toch samen uit! Omdat dit prentenboek zo’n succes was bij veel kinderen is er nu ook al een opvolger: Het boek dat echt niet gelezen wil worden. Goed om te weten, dit boek BIJT en laat je ROEPEN of FLUISTEREN en je moet het SCHUDDEN.

Samen voorlezen in de trein
Als kind werd ik voorgelezen uit de Gouden boekjes dit waren kleine prentenboekjes met een gouden randje. Omdat we veel met de trein reisden, we hadden geen auto, mocht ik vaak een nieuw Gouden boekje uitkiezen op het station en dat las mijn moeder dan voor in de trein en uiteraard ook later voor het naar bed gaan. Enkele titels die ik me nog herinner: Poes Pinkie, Wim is weg en Hoep zei de chauffeur. Gelukkig zijn de Gouden Boekjes er nog steeds. Leuk om een keer uit voor te lezen.

Ergens in de sneeuw
De Nederlandse illustratrice Linde Faas woont in het hoge noorden van Noorwegen en maakt wonderschone prentenboeken. Haar laatste prentenboek Ergens in de Sneeuw laat in beeld en verhaal kinderen meegenieten van sneeuw, bossen en het prachtige noorderlicht. Prachtig om voor te lezen in de winter.

Blijf vooral voorlezen
Op elk moment kun je interactief voorlezen en bijvoorbeeld kiezen voor een boek waar wat meer aandacht voor nodig is. En blijf vooral voorlezen ook als kinderen al zelf kunnen lezen. Het verrijkt de woordenschat en stimuleert tot zelf lezen! Mijn favoriete voorleesboek waar ik mijn beide kinderen destijds tegelijk uit voorlas was: De brief voor de Koning van Tonke Dragt.

De titels van Yvonne in de catalogus

David Sundin Het boek dat niet gelezen wil worden

Dit boek wil absoluut niet gelezen worden. Als je vader of moeder dat toch doet, maakt het boek zichzelf onleesbaar. Het maakt alle letters klein, of gooit ze door elkaar. Of het boek krijgt vleugels en vliegt weg als je het niet goed vasthoudt. Prentvertelling...

Annie M.G. Schmidt Wim is weg

Een klein jongetje gaat met zijn nieuwe fietsje op stap en raakt de weg kwijt. Gelukkig wordt hij gevonden en veilig thuisgebracht. Prentenboek met gedetailleerde illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.

Tonke Dragt De brief voor de koning

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. Vanaf ca. 10 jaar.

Het gouden voorleesboek

Bundeling van zeven Gouden Boekjes, waaronder: 'Hoep, zei de chauffeur' en 'De gele taxi'. Met kleurrijke nostalgische illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

Nieuwsgierig naar de andere tips?

Bekijk de tip van Natascha

Yvonne
Bibliothecaris bibliotheek Loosduinen