Das Leben der Anderen

9 januari 2020, van 17:30 tot 18:30 | Studio B, eerste etage Centrale BIbliotheek, Spui 68

Lezing over het bespiede leven in de DDR en de neerslag daarvan in de archieven van de Stasi.

Klikken voor de overheid

De staatscontrole en –bemoeienis met het openbare én privéleven van de Oostduitsers was enorm in de voormalige DDR. Men was er niet vrij in denken en doen. Eén op de drie DDR-burgers fluisterden als Inoffizielle Mitarbeiter het Ministerie van Staatsveiligheid (de Stasi) in wat buren, collega’s of familieleden deden. Dit alles om de communistische heilstaat veilig te stellen.

Ontluisterend

Na de val van de muur bleef meer dan 100 kilomter Stasi-archief bewaard, waarin gedetailleerd over deze spionage-activiteiten te lezen valt. Voor veel voormalig Oost-Duitsers ontluisterend, voor de geschiedschrijving onontbeerlijk.

Ellen van der Waerden

Ellen van der Waerden is sinds 2017 gemeentearchivaris van Den Haag en manager van het Haags Gemeentearchief. Zij werkte hiervoor bij de rijksoverheid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het NIOD. Ellen is bestuurskundige en historica, met als specialisatie Archiefwetenschappen.

Praktisch

De lezing is gratis en vindt plaats op donderdag 9 januari van 17.30 tot 18.30 uur Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl