Haagse schatten in nazi-handen

22 januari 2020, van 12:30 tot 13:15 | Studio B, 1e etage, Bibliotheek Den Haag, Spui 68

Lezing van het Haags Gemeentearchief over kunstroof in Den Haag tijdens het Nazi-tijdperk.

Hitlers roofbeleid

Vanaf 1933 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog voerde het nazi-regime het beleid kunst te roven voor de verkoop of inrichting van musea in het Derde Rijk. Hermann Göring, hoofd van de Luftwaffe, nam persoonlijk bezit van honderden, vooral Joodse kunstwerken, ter samenstelling van de beruchte 'Sammlung Hermann Göring'. Ook Nederland werd uitvoerig geplunderd. Met name in steden als Den Haag viel veel te halen.

De rol van Den Haag

In deze lezing zal kort worden ingegaan op de geschiedenis van de handel en roof van kunstvoorwerpen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Den Haag speelde hierin een belangrijke rol. Via een digitale stadwandeling door Den Haag nemen de sprekers u mee langs verschillende kunsthandelaren, veilinghuizen en roofinstanties. Uiteraard zal er ook aandacht worden besteed aan hoe herkomstonderzoek naar roofkunst in zijn werk gaat.

Lezing door NIOD-experts

Perry Schrier en Annelies Kool, beiden kunsthistorici, doen herkomstonderzoek bij het Expertisecentrum Restitutie verbonden aan het NIOD. Sinds 1998 houden zij zich bezig met onderzoek naar de herkomst van kunstvoorwerpen die tijdens de tweede Wereldoorlog in Duitsland terecht zijn gekomen. Ook geven zij les aan studenten, waarbij objecten en het onderzoek daarnaar centraal staan.

Praktisch

Deze lezing van het Haags Gemeentearchief is gratis en vindt plaats op woensdag 22 januari van 12.30 tot 13.15 uur, Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Er is een beperkt aantal plekken: aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl