Kerst in het licht van Rembrandt

15 december 2019, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, Studio B

Kosten: Gratis

Wat is het geheim van Rembrandt? Historicus Paul Gerretsen vertelt u erover op zondag 15 december vanaf 14.00 uur.

Bijbelse voorstellingen van Rembrandt weten ons nog steeds te boeien, ook al zijn ze historisch gezien volstrekt onbetrouwbaar. En toch raken we niet uitgekeken. Wat is het geheim van Rembrandt? Historicus Paul Gerretsen vertelt u erover!

U kunt zich misschien de illustraties uit de zo vertrouwde kinderbijbels nog wel herinneren. Zorgvuldig uitgewerkte en historisch betrouwbare platen waar je heel lang naar kon kijken. Zo zag het er toen uit in het Heilige Land, was de suggestie die ervan uitging. De Drie Koningen wiegelden zachtjes op echte kamelen op weg naar Bethlehem en de herders rond de kribbe droegen hoofddoeken zoals we die uit het Midden-Oosten kennen. Het zijn illustraties waar we misschien met een enige vertedering naar kijken, maar echt raken doen ze ons niet meer. Waarom raken de voorstellingen van Rembrandt ons dan nog wel?

Paul Gerretsen

Dr. Paul Gerretsen is historicus en oud-directeur van de Universiteits Bibliotheek Leiden en oud-directeur van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Hij heeft zich in het bijzonder verdiept in de schilderijen van Rembrandt van Rijn.