Nieuwe Haagse School Architectuur: luxe woongebouwen 19 feb (volgeboekt; alternatief, zie tekst)

Woensdag 19 februari 2020 | Studio B, Centrale Bibliotheek, Spui 68

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing georganiseerd door het Haags Gemeentearchief in samenwerking met Monumentenzorg over de luxe woonhotels die in Den Haag werden gebouwd tussen de twee wereldoorlogen.

Hoogtepunt van woonhuisarchitectuur

Tijdens de vroege bloeiperiode van de bouwstijl van de Nieuwe Haagse School - kort na de Eerste Wereldoorlog - werd in Den Haag een nieuw type woongebouw geïntroduceerd. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen gaat in op het grote succes van het zogenaamde woonhotel. Deze gebouwen mogen worden gerekend tot de hoogtepunten van de woonhuisarchitectuur van het Haagse interbellum.

Wonen in weelde

De behoefte aan wooncomfort was groot en een aanzienlijk deel van de elite wilde in de periferie van de binnenstad wonen. Het door internationale voorbeelden geïnspireerde woonhotel vormde namelijk het stedelijk alternatief voor het wonen in een villa. Het betrof een soort, vaak op ideologische grondslag gebouwde serviceflat, waarin bewoners gebruik konden maken van tal van individuele en collectieve voorzieningen. Te denken valt aan een restaurant, een bibliotheek, een wijn- en bierkelder, een biljartkamer, boodschappen- en spijsliftjes, vuilstortkokers en aparte logeervertrekken. Tevens werden de nieuwste bouwtechnische inzichten toegepast en werden de appartementen voorzien van allerlei nieuwe gemakken. De huren waren fors, maar daar kreeg de bewoner wel wat voor terug.

Gelijktijdige expositie

Vooraf of na afloop van de lezing kunt u een bezoek brengen aan de beknopte expositie over Nieuwe Haagse School architectuur die Afdeling Monumentenzorg heeft ingericht in het Historisch Informatie Punt op etage 4 van de Centrale Bibliotheek.   

Marcel Teunissen

Marcel Teunissen is architectuurhistoricus, gepassioneerd spreker en schrijver van het prachtige boek "100 jaar Nieuwe Haagse School'. Hij neemt u in deze lezing mee naar bekende en minder bekende woonhotels, waaronder Huize Boschzicht (1920), Wilshout (1926), Arendsburg (1926), Zorgvliet (1927), de Hogenhout (1930), de Willemsparkflat (1931), Duinwijck (1932) en parkflat Marlot (1934).

Praktisch

Deze lezing (aanvangstijd 12.30, Studio B, etage 1, Centrale Bibliotheek) is VOLGEBOEKT. Aanmelding is niet meer mogelijk! Dezelfde lezing vindt echter nogmaals plaats op woensdag 20 mei van 12.30 tot 13.30 uur, Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Er is een beperkt aantal plekken: klik HIER.