Nieuwe Haagse School architectuur

9 december 2019 t/m 26 februari 2020 | Historisch Informatie Punt (HIP) etage 4, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Expositie over Nieuwe Haagse School architectuur.

Stoer & expressief

De stoere en expressieve architectuur van de Nieuwe Haagse School stijl is nu te zien in het Historisch Informatie Punt (HIP) van de bibliotheek. Deze jaren ’30 bouwstijl is heel kenmerkend voor grote delen van Den Haag en nog altijd zeer gewaardeerd.

Aanzet tot moderne architectuur

Elementen uit de architectuur van De Stijl, Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de Nieuwe Haagse School bij elkaar. De strakke lijnen en geometrische volumes van deze stroming vormden, meer dan de Amsterdamse School, de aanzet tot de moderne architectuur. Maar toch expressief, want het wezen van de Nieuwe Haagse School is de uitdrukking van de ruimtelijke organisatie van gebouwen in de prachtig gedetailleerde baksteengevels. Kenmerkend voor de gevelcomposities zijn horizontale en verticale vlakken en lijnen.

Inspiratiebron voor stadsontwikkeling

Een grote reeks iconische gebouwen en innovatieve woonhotels in deze stijl zijn karakteristiek voor Den Haag. Daarnaast is het heel bijzonder hoe de gemeente samen met H.P. Berlage monumentale stadsbeelden wist te realiseren. De vele locaties waar meerdere gebouwen of zelfs hele straten harmonieus en in samenhang zijn ontworpen, zijn dan ook een inspiratiebron voor de huidige ontwikkeling van Den Haag.

Praktisch

De expositie is gratis toegankelijk en loopt van 9 december tot 27 februari in het Historisch Informatie Punt, etage 4, Centrale Bibliotheek.