Van klankzaal tot Kurhaus; 100 jaar radio & hoe het begon in Den Haag

27 november 2019, van 12:30 tot 13:15 | Studio B, eerste etage Centrale Bibliotheek, Spui 68

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing over de eerste radio uitzending ter wereld vanuit de Beukstraat te Den Haag en de stormachtige ontwikkelingen erna.

Primeur in de Beukstraat

Van Klankzaal tot Kurhaus belicht de pioniersrol van ir. Hanso Idzerda. Zijn bedrijf, de Nederlandsche Radio Industrie, gaf op 6 november 1919 met een "Radio Soireé-Musicale" als eerste ter wereld vanuit Den Haag het startsein voor de radio als omroep. Idzerda liet artiesten spelen in zijn klankzaal aan de Beukstraat, maar zou al snel ‘lijntjes leggen’ naar het Kurhaus, Palais de Danse en het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Zo verbond hij het Haagse culturele leven met luisteraars in Nederland en Engeland.

Philomeen Lelieveldt

Dr. Philomeen Lelieveldt is muziekhistoricus en doceert mediageschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2004 publiceert zij over de muziekgeschiedenis van de radio. Haar hoofdstuk over honderd jaar klassieke muziekprogrammering op de radio, verschijnt in het boek Radio, een cultuurgeschiedenis (H. Wijfjes red.) dat ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de radio uitkomt.

Praktisch

U bent van harte welkom op woensdag 27 november van 12.30 uur tot 13.15 uur. Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui Toegang: gratis, aanmelden verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl