Zien en Kijken - over nepnieuws en beeldmanipulatie

11 november 2019, van 18:30 tot 20:00 | Bibliotheek Scheveningen

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Foto: Peter van Beek

Een interactieve lezing over nepnieuws, mindf*ck en beeldmanipulatie.

“Een foto liegt niet”

Het is een bekende uitdrukking. Helaas, de realiteit is anders.  Er is in deze tijd veel aandacht voor nepnieuws en beeldmanipulatie in de media. Ieder kent wel voorbeelden van geruchtmakende foto’s in de (sociale) media waar mee ‘geknoeid’ blijkt te zijn. Beeldmanipulatie is echter al zo oud als de fotografie zelf. Er zijn talloze voorbeelden uit de geschiedenis en de actualiteit, waar met de ‘werkelijkheid’ van foto’s is gespeeld. Ofwel: u ziet wat men wil dat u ziet. 

Maar niet alleen de foto houdt ons soms voor de gek: onze hersenen doen dat ook.  We noemen dat wel ‘mindf*ck’: onze hersenen interpreteren beelden razendsnel  op basis van onbewuste beeldvorming. Ofwel: u ziet wat u verwacht te zien. 

Welkom bij 'Zien en Kijken'

Trouwens, met deze mooie foto van een Roma-stelletje is ook iets aan de hand... Meer weten? Welkom in bibliotheek Scheveningen, voor een lesje ‘Zien en Kijken’. Fotograaf Peter van Beek neemt u mee langs talloze voorbeelden van bewuste en onbewuste beeldmanipulatie - variërend van onschuldig, tot hilarisch, tot ronduit schokkend. Eén ding is zeker: na deze avond zult u de uitdrukking "een foto liegt niet" niet snel meer gebruiken! 

Toegang gratis, wel graag reserveren!

Bibliotheek Scheveningen | Scheveningseweg 333

scheveningen@bibliotheekdenhaag.nl | 070-3538620