Vladimir Nabokov - 'Lolita' (1955)

7 december 2019, van 13:30 tot 15:30 | Bibliotheek Segbroek

Kosten: Leden: € 2,50; Niet-leden: €5,00

In deze vijfde serie workshops Shakespeare & Co bespreken we in het Nederlands zeven Engelstalige liefdesverhalen, lezen we teksten, kijken naar filmfragmenten en proberen samen iets meer te begrijpen van dat fascinerende, soms pijnlijke, soms blijmakende fenomeen dat bekend is aan alle mensen op aarde. Deze workshop wordt gegeven door Ruud Hisgen.

Vladimir Nabokov - ‘Lolita’ (1955)
‘Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta: de tongpunt daalt drie treden het gehemelte af en tikt bij drie tegen de tanden. Lo. Lie. Ta.’ Zo begint deze roman die de ondertitel kreeg: ‘de bekentenis van een blanke weduwnaar’. Het schokkende verhaal gaat over de obsessie van de 37-jarige Humbert Humbert voor een meisje van twaalf. Een liefdesverhaal? Tja, ooit dachten we dat misschien, maar in deze tijd… nou, nee. Eén ding is zeker: de roman is gruwelijk goed geschreven en zit vol humor, vaart en spanning, maar Nabokovs meesterwerk is allesbehalve een liefdesgeschiedenis. Wat is het dan wel? En, als het dan niet over liefde gaat, waarover dan wel? De roman met zijn twee schitterend geacteerde verfilmingen van Stanley Kubrick (1962) met James Mason, Shelley Winters en Peter Sellers en van Adrian Lyne (1997) met Jeremy Irons vormen interessant materiaal voor onze discussie.

Ruud Hisgen
Ruud Hisgen (1953) is publicist en vertaler. Hij is ook docent aan het door hem opgerichte Direct Dutch instituut, geeft lezingen en leidt workshops over literatuur en andere culturele verschijnselen. Hij heeft Engels en literatuurwetenschap gestudeerd aan de universiteiten van Leiden, Chapel Hill (North Carolina, USA), Dublin (Trinity College, Ierland) en Sydney (Australië). Hij is gepromoveerd op het werk van Samuel Beckett en heeft zich verdiept in James Joyce en andere Ierse en Engelstalige schrijvers.

Reserveren
Wilt u komen? Meldt u zich dan aan via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl, door te bellen naar 070 - 353 55 11 of bij de klantenservice in de bibliotheek.