Boekenweek van Jongeren

Boekenweek van Jongeren - van 16 t/m 25 september

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen, op plekken waar jongeren zelf te vinden zijn. Het motto is dan ook: dit wil jij lezen!

Winnaars 2022

Op het Young Adult-festival BoekTok Live in het Literatuurmuseum zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt.

Schrijver en BoekTokker Kluun reikte de prijs in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' uit aan Tom De Cock voor 'Lily' en aan Abi Daré als winnaar in de categorie 'Vertaald' met haar boek 'Het meisje met de luidende stem'.

Winnaar Nederlandstalig

Tom De Cock Lily

Lily (14) is in 2049 een bekende influencer. Ze maakt zich niet erg druk om alle pandemieën of het ernstig ontregelde klimaat; ze wil vooral tweehonderd miljoen volgers krijgen. In New New York ontmoet ze de aantrekkelijke Samuel, met wie ze aan boord...

Winnaar Vertaald

Abi Daré Het meisje met de luidende stem

Nadat de 14-jarige Nigeriaanse Adunni uit een gedwongen huwelijk is gevlucht, probeert ze haar droom te verwezenlijken en een opleiding te volgen.

1X GEDICHTEN + 2X VERHALEN = 3PAK

3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek van Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK soms op scholen cadeau gedaan.

Voor dit jaar zijn er weer drie diverse auteurs gevraagd: Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen hebben een kort verhaal geschreven, dichter Gershwin Bonevacia maakt een gedichtencyclus.

BoekTok Live in het Literatuurmuseum - vrijdag 16 september

Op vrijdag 16 september is er een gratis festival BoekTok Live in het Literatuurmuseum en kan je favoriete YA-schrijvers en populaire BookTokkers ontmoeten Tijdens het festival BoekTok Live wordt de nieuwe tentoonstelling Back Street geopend en trappen we de Boekenweek van Jongeren af.

3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerschwin Bonevacia zijn aanwezig en er zijn schrijversoptredens en workshops van onder anderen Kluun, Renske de Greef, Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Je kan de nieuwste boeken in de YA pop-upstore kopen, maak je je eigen graffiti tag en ontmoet je bekende BoekTokkers, zoals Soraya Riem (@sorayariem.psd) en Noah de Campos Neto (@jetweedevader).

Tijdens BoekTok Live is de uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren. De jury, bestaande uit vijf jongeren, kiest hun favoriete boek.

Back Street

Een interactieve ontmoeting met literatuur!

In Back Street ontdekken jongeren de kracht van taal en literatuur. Thema’s als rouw, liefde, heldendom en opkomen voor je idealen staan centraal.

Tijdens je tocht door Back Street maak je aan de hand van tien interactieve spellen kennis met hedendaagse schrijvers, leer je verleiden met taal en geef je jezelf bloot in de tattooshop.

fotograaf: Mike Bink

Boekenweek van Jongeren

Genomineerden

Op de eerste dag van de Boekenweek van Jongeren worden de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. Een vakjury van volwassenen nomineert boeken voor jongeren, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf in de categorie Vertaald. Een jongerenjury kiest uiteindelijk uit beide categorieën een winnaar.

Genomineerd - Categorie Nederlandstalig

Genomineerd - Categorie Vertaald

Ook beschikbaar als e-book

3PAK auteurs

DAAN HEERMA VAN VOSS debuteerde in 2010 met de roman Een zondagsman. A.F.Th. van der Heijden noemde hem een van de grootste literaire talenten van het land.

In 2020 verscheen Coronakronieken. Zijn nieuwste boek is het autobiografische De bange mens.

CHINOUK THIJSSEN schrijft Young Adult-thrillers voor 14+. Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.

Als ze niet schrijft, bezoekt ze jongeren op scholen.

GERSHWIN BONEVACIA is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool.

In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang.