De Nationale Voorleesdagen

Dit jaar kunnen de Nationale Voorleesdagen niet fysiek in de bibliotheek plaatsvinden. Dat is erg jammer, want juist nu is voorlezen zo belangrijk. Naast een grotere woordenschat en taalbegrip helpt het jonge kinderen ook bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In deze vreemde tijd is dit extra welkom. Een kwartiertje per dag voorlezen is al voldoende! 

Blijf vooral lezen, zingen én dansen!

Loes Riphagen Coco kan het!

Vogeltje Coco durft niet te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft. Prentenboek met krachtige, intens gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Bekijk dit boek

Bieb070@Home Kids: Coco kan het!

Via de facebook livestream van Bibliotheek Scheveningen kunnen ouders en hun peuter - kleuter kennismaken met Coco, het vogeltje dat niet durft te vliegen. Het belooft een online feestje te worden, dus allemaal kijken en meedoen! We starten 20 februari om 14.30 uur.

facebook bibliotheek Scheveningen

Lezen

Lezen Nou! Onze eigen Freek Vonk heeft nog wel wat voorleestips voor je bij het prentenboek van het jaar.

Zingen

Dit aanstekelijke liedje werd speciaal geschreven en gecomponeerd voor -en door Bibliotheek Den Haag. Gooi je veren los en zing mee!

Dansen

Beweeg samen met je kleintje op deze rustige klanken en vlieg als vogeltjes door de kamer. De perfecte ochtendgymnastiek.Tjiep!

Tips bij het voorlezen

link

Voorlezen kan overal en iedereen kan het! Hoe haal je het beste uit het boek en uit jezelf bij het voorlezen? Bekijk de voorleestips hier op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Online workshop: vind een toevalsdier!

Hoe herken je een toevalsdier? Ontdek het in deze online workshop. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Aanvang 27 januari vanaf 14.30 uur.

Meer info

Prentenboeken Top 10

Uitgeverij Gottmer

De uitgever van 'Coco kan het' heeft zelf ook leuke verwerkingen op haar website staan. Het officiële Coco lied bijvoorbeeld, met meezingversie en bladmuziek. Met Loes Riphagen, de schrijfster van dit prentenboek, kan je een eigen Coco knutselen.

Neem een kijkje

Kinderboeken luisteren App

link

Met de online Bibliotheek-app luistert je kind helemaal gratis naar leuke kinderboeken. Extra handig nu kleuterschool en opvang dicht zijn door de lockdown. Download nu en voor je het weet zit je kind in Boer Boris of Kikker en zijn Vriendjes.

Voorleesfilmpjes

link

Voorleesfilmpjes prikkelen de zintuigen en nemen je mee in een bijzonder verhaal. De Bibliotheek heeft verschillende filmpjes voor je. Je hoeft alleen maar even in te loggen met je Bibliotheekaccount. 

Voorlezen is een van de belangrijkste manieren om kinderen te leren houden van verhalen, zegt Eveline Aendekerk, directeur van CPNB, de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Een kwart van de 4-jarigen begint met een taaltekort aan de basisschool, doordat we minder met elkaar praten en minder (voor)lezen. Maak van voorlezen daarom een vast onderdeel van de dag, net als tandenpoetsen. Juist nu we door corona veel minder avondverplichtingen hebben, kun je die tijd gebruiken voor zo’n intiem moment met je kind. Dat vergroot de woordenschat enorm. Vijftien minuten voorlezen per dag betekent duizend woorden in een jaar erbij.

— Bron: AD