Haagse scholieren kiezen favoriet BookSpot Literatuurprijs

Gepubliceerd op: 11 november 2019 14:13

Woensdag 13 november 2019 kiezen scholieren van zeven Haagse scholen in de Centrale Bibliotheek hun favoriet voor de Bookspot Literatuurprijs 2019.

Dit doen zij tijdens een middag met medescholieren, docenten én de auteurs van de shortlist: Peter Buwalda, Nicolien Mizee, Marente de Moor en Manon Uphoff. Namens Wessel te Gussinklo is zijn uitgever aanwezig. De schoolklassen hebben allemaal de vijf titels van de shortlist gelezen. Onder leiding van Marcel Verreck bespreken zij de boeken en bepalen zij uiteindelijk de favoriet. Ook wisselen zij deze middag van gedachten met de schrijvers. De schrijver mag argumenten geven waarom haar of zijn boek favoriet moet worden. Er is tijdens de bijeenkomst alle ruimte om naar elkaars overwegingen te luisteren.

Zeven Haagse scholen lezen vijf titels shortlist
De scholieren zijn afkomstig van de zeven Haagse voortgezet onderwijsscholen: VCL, Maris College (Belgisch Park), Maerlant Lyceum, Gymnasium Haganum, Johan de Witt College, Christelijk Lyceum Zandvliet en Scholengemeenschap Dalton Voorburg. Per klas worden alle titels van de Shortlist fictie gelezen. Elke leerling heeft één titel gelezen. De vijf genomineerde auteurs zijn: Peter Buwalda met Otmars zonen (De Bezige Bij),Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar (Koppernik), Nicolien Mizee met Moord op de moestuin (Nijgh en Van Ditmar), Marente de Moor met Foon (Querido) en Manon Uphoff met Vallen is als vliegen (Querido).

Bookspot Literatuurprijs
De Bookspot Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door BookSpot. De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, Minister van Staat, is voorzitter van de Stichting. BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken.