HIP lezing: Het Haagse slavernijverleden als spiegel (volw.)

Maandag 1 juli 2024, van 15:00 tot 16:00 | Bibliotheek Benoordenhout

Kosten: Gratis

Het onderzoek naar het koloniale verleden en de slavernij raakt ons allemaal. Raymund Schütz vertelt over wat onderzoek hem leert over zijn eigen familiegeschiedenis en over de complexiteit van dit thema in het algemeen.

Reserveer

Bestuurlijke connecties en familiebanden
Het onderzoek van historicus Raymund Schütz richt zich op de bestuurlijke connecties en geldstromen binnen het koloniale netwerk. In opdracht van de gemeente Den Haag deed hij onderzoek naar het slavernijverleden van de stad. Uit zijn eigen familiegeschiedenis blijkt dat hij helemaal niet zo wit is als hij zelf altijd dacht. Wat doet deze ontdekking met een onderzoeker?

Raymund Schütz
Raymund Schütz is historicus en senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift 'Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog.' Verder publiceert hij regelmatig over de Holocaust, oorlogsarchieven en de oorlogsgeschiedenis van het notariaat. Met Joëlle Glerum schreef hij het hoofdstuk 'Den Haag: De koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit 1600-1940' in het boek 'Het koloniale en slavernijverleden van hofstad Den Haag' uit 2022.

Reserveren
Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.

 

Deze HIP-lezing wordt aangeboden door het Haags Gemeentearchief