Lezen met Het Nationale Theater: Wachten op Godot

26 februari 2024, van 10:00 tot 12:00 | Bibliotheek Benoordenhout, Koninklijke Schouwburg

Kosten: Bibliotheek leden: €15, niet-leden: €30

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In twee ochtenden lees je de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Vervolgens ga je naar de voorstelling. Daarna kom je met de groep nog een keertje samen om na te praten.

Van tekst tot theater 
Elke theatervoorstelling begint met een tekst. Nieuw, eeuwenoud, bewerkt, in een tijdelijke versie of helemaal opgeschreven. Maar wat vertelt die tekst? Wat herken je aan de personages en de situaties? En hoe komt die tekst uiteindelijk tot leven in een voorstelling? Wil je dat weten, doe dan mee aan Lezen met HNT.  In twee bijeenkomsten lees je met een professionele leesbegeleider de hele toneeltekst van Wachten op Godot van Samuel Beckett. De toneeltekst komt zo echt tot leven. Daarna ga je samen naar de voorstelling en praat je tijdens een laatste bijeenkomst na. 

Over Wachten op Godot 
Twee mannen met bolhoed, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden de tijd met praten over het leven. Maar Godot komt niet. Wél komen er nog twee mannen met een bolhoed langs. Als zij na een opzienbarend gesprek weer zijn vertrokken, valt er niets anders te doen dan wachten. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. En Vladimir en Estragon blijven wachten op Godot, want als hij komt, “dan zijn we gered.”  

Samuel Beckett 
Op 43-jarige leeftijd schreef de Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989) Wachten op Godot. De voorstelling, door Beckett origineel geschreven in het Frans met als titel En attendant Godot, ging in 1953 in Parijs in première. Het was in eerste instantie geen succes. Sterker nog: volgens sommige critici zou het stuk verboden moeten worden. Zo schreef een journalist: ‘Weer zo’n toneelstuk dat zijn oppervlakkigheid betekenis wil verlenen door onbegrijpelijkheid’. Samuel Becketts Wachten op Godot werd in 2009 uitgeroepen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’. Het is kaal en duister, maar tegelijkertijd ongelooflijk poëtisch en grappig.  

 

Wanneer en waar?
Leesochtend 1: 19 februari 2024, 10.00-12.00, Bibliotheek Benoordenhout
Leesochtend 2: 26 februari 2014, 10.00-12.00, Bibliotheek Benoordenhout
Bezoek voorstelling: 6 maart 2024, 20.15, Koninklijke Schouwburg
Napraten: 14 maart, 10.00-12.00, Bibliotheek Benoordenhout

Het adres van bibliotheek Benoordenhout is Wassenaarseweg 220, Den Haag. 

Voor wie?
Volwassenen

Kosten
Voor € 30, 00 kun je meedoen. En als je lid van bibliotheek Den Haag bent krijg je 50% korting, dan betaal je € 15,00. Je krijgt de theatertekst en een uitgebreide reader met meer informatie. Het kaartje is meegerekend in het cursusbedrag. 

Aanmelden
Aanmelden kan bij de informatiebalie van bibliotheek Benoordenhout, via de mail (benoordenhout@bibliotheekdenhaag.nl) of telefonisch (+31 (0)703534455). Betalen kan in bibliotheek Benoordenhout bij de informatiebalie tijdens openingstijden of op maandagochtend 19 februari, voor de eerste leesochtend start. Er is beperkt plaats.